Het hele leven

aanrader Coverafbeelding van: Het hele leven

Trefwoord(en)
leven
groeien
evolutie
mysteries
aarde

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

In 2003 schonk Moeyaert ons de meesterlijk sobere en intense tekst ‘De schepping’, waarin hijzelf, God en een stoeltje samen het verhaal over het ontstaan van de aarde en het leven stuwen. Korte zinnen waarin elk woord zijn plaats verdient, creëren een sfeer die je helemaal inpalmt. Deze eigen-zinnige bewerking van het scheppingsverhaal dwingt meer dan bewondering af. Waar het verhaal eindigt, met een man en een vrouw die samen het bed delen, start het tweede verhaal ‘Het paradijs’, een uitgave uit 2010. In dezelfde meesterlijke en poëtische stijl maakt het hemelse hier plaats voor het aardse. Besef en verval treden in, evolutie wordt merkbaar. Tot slot werd in 2015 de trilogie afgesloten met ‘De hemel’, waarin de oude man het gezelschap krijgt van de dood. Hij heeft nog één wens: nog een keer naar zee gaan, op een doordeweekse woensdag…

Deze trilogie werden geschreven voor de Haydn-cyclus die uitgevoerd werd door het Nederlandse Blazers Ensemble, waarin tekst en muziek samen het verhaal vertelden over het leven en het zoeken. Een gelaagd en suggestief verhaal dat binnen sijpelt en je niet meer loslaat.
De drie teksten werden gebundeld in dit kleinood dat al even meesterlijk geïllustreerd werd door Peter Van den Ende. Zijn mysterieuze zwart-wit (en veel grijs) – tekeningen verbeelden werelden vol stilte en soberheid. Zo matchen tekst en prenten perfect met elkaar.
Herman Houbrechts gaf het geheel de gepaste vormgeving mee, waardoor dit boekje een ‘must have’ is geworden voor tieners én volwassenen op zoek naar schoonheid, naar zingeving, naar diepgang. Kortom, naar het leven!
Een aanrader!

Eric Vanthillo - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Peter Van Den Ende

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789021422190

Aantal pagina's
96

Prijs
€18,99