Het heksenhotel

Coverafbeelding van: Het heksenhotel

Trefwoord(en)
heksen
hekserij
Ierland
echtscheiding
vrouwen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Het heksenhotel verscheen voor het eerst in 2009 en werd nu herzien en opnieuw uitgegeven. Wat er precies is aangepast is niet helemaal duidelijk omdat de setting redelijk tijdloos is op het gebruik van een telefoon na. In Een heel bijzonder meisje schreef Anna van Praag ook al over een kind dat verwikkeld geraakt in een sekte. Het heksenhotel heeft een gelijkaardig plot. De vader van Laura wordt verliefd op Dana, een wicca-hogepriesteres die een hotel uitbaat in Ierland. Samen met haar vader en zusje gaat Laura er logeren en al snel valt ook zij voor de charmes van de hechte groep. Zo erg zelfs dat ze besluiten er te blijven wonen terwijl hun moeder in Nederland achterblijft.
Hier komen we al op een minpunt: veel van de beslissingen en ideeën van de personages zijn behoorlijk ongeloofwaardig en ondoordacht. Dit kan je als lezer storen waardoor je je engagement met het verhaal verliest. Langs de andere kant kan je die ondoordachte acties ook zien als onderdeel van de ‘betovering’ die Dana over veel mensen heeft. Wat vast staat, is dat het een dunne lijn is en het van lezer tot lezer afhangt hoe je er op reageert. De setting van een afgelegen hotel in het ruwe Ierland werkt natuurlijk heel goed om al meteen spanning op te bouwen. Daarbij komt ook nog dat Laura hier en daar roddels opvangt over de heksengroep. In combinatie met de spannende Wicca-gebruiken is het boek erg mysterieus. Hier past ook een kanttekening: de heksengroep waarin Laura terechtkomt doet meer aan een sekte denken dan aan een groep Wicca-volgelingen. De twijfels die Laura heeft, de macht van Dana, de mysterieuze omgeving en de bijzondere rituelen bouwen de spanning doorheen het verhaal op tot die tot een bloedstollend einde komt.
Het heksenhotel is een prima boek voor tienjarigen die hekserij spannend vinden maar oudere lezers zullen het al snel kinderachtig en oppervlakkig vinden.

Mathilde Lemm - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Van Praag   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047713661

Aantal pagina's
173

Prijs
€15,99