Het heelal van jouw hart

Coverafbeelding van: Het heelal van jouw hart

Trefwoord(en)
poëzie

Genre
poëzie

Vanaf
16 jaar

Ik heb een oude klok vol tijd,
vol tijd die is geweest.
Die tijd, die ben ik kwijt,
die is voorgoed voorbij.
O nee! Die is voorgoed van mij.
Want die heb ik beleefd

Deze korte en heldere poëtisering van ‘tijd’ is een van de vele gedichten – 48 in totaal – in deze fijne bundel. Hij bevat een selectie gedichten en liedteksten van Sjoerd Kuyper die hij schreef tussen 1974 en 2012. Selectionneurs van dienst zijn Thomas Verbogt, schrijver en vriend voor het leven, en zijn vrouw Margje.
Het gedicht ‘Tijd’ typeert hoe Sjoerd Kuyper leeft en schrijft: intens en diep. Hij observeert en proeft van het leven en zijn vrienden en familie, van de natuur en van al wat het leven hem biedt en dat alles slaat hij op. Later, in zijn schrijven, keert hij ernaar terug en speelt hij met woorden, met metaforen, met halve zinsconstructies en veel meer. Op die manier schrijft en schrapt hij tot de essentie overblijft. Een essentie die helder is en raak. Zo schrijft hij verzen met een lichte humor en rijk aan verwondering. Als lezer proef je er voorzichtig van en met mate, want de rijkdom van de indrukken die elk vers nalaten zouden tekort gedaan worden bij overdaad.
Daarom is dit een bundel om altijd ergens in de buurt te hebben en geregeld naar terug te keren. Voor een opsteker, een overpeinzing, een voorzichtige leessensatie die stilletjes nazindert, en zoveel meer.
Het schilderij op de omslag is van zijn vrouw Margje. Een al even diep en introvert beeld dat perfect bij de stijl van de gedichten past.

Eric Vanthillo - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089673428

Aantal pagina's
106

Prijs
€17,50