Het heel grote vogelboek

aanrader Coverafbeelding van: Het heel grote vogelboek

Trefwoord(en)
vogels

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een uitleg over wat er nu eerst was, de kip of het ei, volgt een stukje over de makers van het oorspronkelijke vogelboek dat gemaakt werd tussen 1770 en 1829. Daarna passeren dertig vogels de revue, willekeurig door de auteur gekozen uit de tweehonderd die in het oorspronkelijke boek staan. De grote prenten zijn overgenomen uit een oorspronkelijk exemplaar maar de teksten erbij zijn van de auteur. Enkel een quote over de vogel is mee overgenomen in de oorspronkelijke taal. Een ‘vogeltwiet’ vertelt nog een weetje over de vogel en een ingekaderd stukje is een soort identiteitskaart van de afgebeelde vogel.
Achteraan staat vermeld waar de auteur haar informatie over de verschillende vogels heeft gevonden.

Dit prachtig verzorgde boek in groot formaat is een ware lust voor het oog. De afbeeldingen van de vogels beslaan telkens een volledige pagina waarnaast de auteur een uiterst vermakelijke tekst heeft geschreven. Fantastisch hoe zij de juiste woorden weet te vinden om deze informatie aan de lezer duidelijk te maken. En al heeft ze lagere schoolkinderen voor de geest, de teksten zijn voor iedereen, jong of minder jong, even aangenaam om te lezen. Regelmatig weet ze een glimlach op de lippen van de lezer te krijgen. Soms laat ze de oude auteur, meneer Nozeman, tussenkomen die een opmerking heeft, die ze dan heel gevat kan weerleggen of beamen.
Heel prettig om te lezen en te bekijken. Het gelige papier waarop de tekeningen en teksten staan, dwingen een zeker respect af. De lezer gaat vanzelf de pagina’s voorzichtig omslaan en het boek met zorg behandelen. De keuze van de vogels is louter willekeurig en niet volgens een bepaald stramien of voorkomen. Een aandachtige lezer kan zo makkelijk twintig tuin-, weide- of watervogels opnoemen die niet in het boek staan. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de vogels die er wél in staan en die zijn een feest voor het oog en een waar genoegen om erover te lezen.
Prachtig kijk- en leesboek voor iedereen die van vogels houdt.
Een aanrader.

Pol Van Damme - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Bibi Dumon Tak

Illustrator
C. Nozeman
Sepp

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401441292

Aantal pagina's
75

Prijs
€24,99