Het grote treinenboek

aanrader Coverafbeelding van: Het grote treinenboek

Trefwoord(en)
treinen
geschiedenis
kijkboek

Genre
informatief

Vanaf
3 jaar

Geschiedenis kan leuk, speels en fantasierijk zijn. Dat bewijst Mattias De Leeuw met dit prentenboek over de geschiedenis van de trein, waarin de tijd je voorbij flitst in grote heerlijke prenten van telkens 2 pagina’s vol brute kleur en rijk aan details. Het start in 1825, toen in Engeland de eerste stoomlocomotief, de beroemde Locomotion No. I, de vele wagons vol steenkool van de mijnen naar de fabrieken vervoerde. Vier jaar later werden spoorlijnen gebouwd tussen steden om mensen te vervoeren. Niet lang daarna werden in Amerika spoorlijnen aangelegd die de staten doorkruisten van oost naar west. Dank zij het vervoer per spoor van voedsel, brandstof en andere goederen konden de Verenigde Staten zo snel groeien. Op het Europese vasteland reed de eerste trein in 1835 tussen Brussel en Mechelen. De andere Europese landen zouden snel volgen. De komst van het reizen per trein veranderde het dagelijkse leven van de mensen grondig. En zo gaat de geschiedenis maar door. Met Parijs als internationale trekpleister van vele treinen, met koninklijke treinen vol luxe en weelde, met het circus ‘Barnum & Bailey’ dat per trein het land afschuimde, enzovoort.
Dit boek vertelt lang niet alles over de geschiedenis van de trein (dat zou ook niet mogelijk zijn), maar De Leeuw maakte een mooie selectie boeiende hoogtepunten uit de hele wereld. Hij neemt je mee op een trip waar de tijd subtiel evolueert van stoom naar elektriciteit, van goederentransport naar het vervoer van mensen, van traag naar snel sneller snelst.
Elke prent zuigt je aandacht op. De wilde kleurenpracht imponeert en je raakt niet uitgekeken op de vele details. Die vertellen elk eigen verhaaltjes of gebeurtenissen die meestal op zich staan maar soms ook terugkomen in andere situaties. Zoals de drie frivole dametjes, de kok, de hond of het blije gezinnetje. Je vindt ze op elke pagina terug. De Leeuw bouwt elke prent met veel zwier, humor en fijnzinnige fantasie op rond een thema. Zo bewaart hij de focus en zorgt hij ervoor dat je je als kijker niet verliest in de veelheid van luchtig getekende details.
De vele treinen die niet pasten in de prenten, sieren de schutbladen voor- en achteraan. Mét naam en plaats en datum.
De tekst van de hand van John Porter is fris en boeiend. Hij vertelt vakkundig met verrassende invalshoeken en doorspekt zijn verhalen met leuke weetjes.
Dit is een hoogst origineel kijk- en zoekboek dat niet thuishoort in het boekenrek, maar altijd ergens in je buurt om er telkens in terug te duiken, op zoek naar fijne details en verrassende nevenverhaaltjes.
Een spetterende ode aan de treinen en hun rijke geschiedenis!
Een aanrader voor (heel) jong en oud!

Eric Vanthillo - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Mattias De Leeuw   
John Porter

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2015

ISBN
9789401420624

Aantal pagina's
46

Prijs
€19,99