Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Coverafbeelding van: Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Trefwoord(en)
kunst
verhalenbundel
fantasie
musea

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

25 Nederlandse en Vlaamse auteurs hebben zich laten inspireren door meesterwerken uit het Rijksmuseum van Amsterdam tot fictieve kortverhalen.
Jan Paul Schutten vertelt over het zoontje van de schilder Floris Claesz. van Dijck dat zich verstopt onder de tafel na het eten van kazen en drinken van wijn. Vader is echter in de wolken en schildert zijn ‘Stilleven met kazen’.
Ted van Lieshout schrijft bij ‘Het drijvende veertje’ van Melchior d’Hondecoeter over de pelikaan die de slaap nooit kan vatten, tot hij veertjes vindt aan de kant van de vijver. Van wie die veertjes komen, dat blijft voor hem een raadsel…
Edward van de Vendel schrijft een aandoenlijk verhaal over hoe Pieter zijn dode broer terugvindt in het paard van de baron, bij ‘Morgenrit langs het strand’ van Anton Mauve.
Joke van Leeuwen laat het model van George Hendrik Breitner wegdromen naar het verre Japan terwijl hij haar schildert als ‘Meisje in witte kimono’.
Harmen van Straaten verzint een gesprek tussen twee heren van stand aan de rand van de Amsterdamse grachten over de stank van het water en de plannen om bomen aan te planten naast de grachten.
En nog veel meer.
Stuk voor stuk fijne, verrassende verhalen om zelf te lezen of voor te lezen.De gehele uitgave is verzorgd en degelijk. Het grote formaat, het satijnglanzende papier, de mooie vormgeving en de grote weergaven van de schilderijen, niets is aan het toeval overgelaten. Het geheel is aantrekkelijk en maakt de meesterwerken uit het museum grijpbaar en aantrekkelijk voor jonge bezoekers.

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Charlotte Dematons

Uitgeverij
Rubinstein   
Rijksmuseum Amsterdam


Jaartal
2013

ISBN
9789047613824

Aantal pagina's
69

Prijs
€19,95