Het grote leven van kleine Fons

Coverafbeelding van: Het grote leven van kleine Fons

Trefwoord(en)
ridders
tocht
sprookjes
heksen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Fons groeit op in een kasteel en weet al van kleins af aan dat hij een beroemde ridder zal worden. Zwaardvechten, paardrijden en heldendaden verrichten: dat ziet hij wel zitten. Op zijn zestiende trekt hij goedgemutst en vast van plan schurken en monsters te bestrijden, de wijde wereld in.

Je hebt zo van die boeken waarvan de titel, de cover en de achterflap je al doen schateren. Het grote leven van kleine Fons is er zo één. Fons’ uitpuilende ogen suggereren al meteen dat hij niet de koene ridder is die hij zelf denkt te zijn. En de mooie titel versterkt dat idee. Ook het feit dat dit al het derde boek in een succesvolle reeks sprookjesachtige boeken is, doet de verwachtingen groeien. Henry Lloyd werkte opnieuw samen met illustrator Laurens Rawie, al weten kenners sinds kort dat beiden pseudoniemen van succesauteur Daan Remmerts de Vries zijn. Lloyd houdt van taal, dat voel je van de eerste tot de laatste zin. Zo houdt Fons ervan om hoogdravende zinnen uit te kramen. Volgens hem doen alle ridders dat. Dat hij zo zijn meeste overwinningen behaalt, zijn tegenstanders geven op in de hoop gespaard te blijven van een urenlange monoloog, is maar één van de grappige ingrepen in het verhaal. Het andere hoofdpersonage is heks Tara. Uit de covertekst kan je het niet afleiden, maar een groot deel van het verhaal wordt vanuit haar standpunt verteld. Haar levensverhaal is een stuk serieuzer dan dat van Fons. Toch zijn er in haar leven ook vrolijke lichtpuntjes zoals de betoveringen die ze uitspreekt over enkele dieren en de brutale eenhoorn Juniper. Mocht je toch meer fan zijn van Fons, niet getreurd, zijn rol is nog niet uitgespeeld. Zowel Tara als Fons leren elkaar en zichzelf steeds beter kennen. Naast een grappig verhaal dat de traditionele ridderroman op de korrel neemt, is er in Het grote leven van kleine Fons ook ruimte voor diepgang. Voor ontluikende liefde, twijfel en inzicht in wat er écht toe doet.
Het grote leven van kleine Fons is ideaal voor iedereen die van luchtige en grappige verhalen houdt, maar kan ook lezers die iets meer verwachten aanspreken.

Mathilde Lemm - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Henry Lloyd

Illustrator
Laurens Rawie

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127057

Aantal pagina's
329

Prijs
€16,99