Het grote heksenboek

In 2002 schreef Kathleen Vereecken Kunnen heksen heksen? waarin ze haar lezers meenam in de duistere en spannende wereld van hekserij. Nu, bijna 20 jaar later, wordt het boek opnieuw uitgebracht. Ditmaal in een groter formaat en met illustraties van Charlotte Severeyns. Wat ons betreft, twee prima aanpassingen. Hoewel Vereecken aangenaam schrijft en eenvoudige woorden gebruikt (de moeilijkere legt ze uit), bevat het boek veel tekst. Niet alleen is de tekst nu duidelijk opgedeeld door elke dubbele pagina als een nieuw hoofdstuk te bestempelen, maar door de grotere pagina’s kan de tekst meer uit elkaar getrokken worden.
Charlotte Severeyns zorgt ervoor dat haar illustraties tussen mysterieus en speels zweven waardoor ze de spannende sfeer van het onderwerp bewaart zonder dat het eng wordt. De cover en de schutbladeren zijn prachtig diepblauw maar de rest van het boek is lichter en daardoor luchtiger. Hier en daar zorgen kleine details voor een vrolijke noot. Haar poëtische illustraties maken dat je Het grote heksenboek vanaf de eerste oogopslag wil oppakken en doorbladeren.
Het grootste deel van de tekst is hetzelfde gebleven: Vereecken vertelt over de geschiedenis van hekserij en laat zien dat het idee dat de meeste mensen hebben over heksen(vervolging) niet helemaal klopt. Uiteraard maakt ze ook de link met het hedendaagse Halloween-feest en de Wicca. Hier en daar is de tekst wel aangepast en wordt er bijvoorbeeld gesproken over de Coronacrisis. Extra leuk is dat het boek erg toegespitst is op Vlaanderen en Nederland. Uiteraard wordt er ook gesproken over Salem en heksen in andere landen maar meer dan anders gaat het over onze streken. Er wordt zelfs uitgebreid verteld over het leven en de dood van een zekere Cathelyne uit Lier.
Het grote heksenboek is interessant, leerrijk, leuk en vooral magisch mooi geïllustreerd. Een aanrader!

Mathilde Lemm - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Kathleen Vereecken   

Illustrator
Charlotte Severeyns

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401476904

Aantal pagina's
69

Prijs
€19,99