Het grote goedemanierenboek

Coverafbeelding van: Het grote goedemanierenboek

Trefwoord(en)
manieren
tafelmanieren
etiquette
humor

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Goede manieren: dat verwacht iedereen van jou. Maar wat zijn die goede manieren? Hoe moet je je gedragen aan tafel? Of op straat? En tegenover andere mensen?

Dit boek probeert je een handje te helpen, op een heel luchtige en zelfs grappige manier.
Eerst komen de tafelmanieren aan bod, die heel duidelijk zijn. En heel uitgebreid. Daarna volgt hoe je een beleefd gesprek moet voeren (en een ander niet mag onderbreken). Dan is er een moeilijk stukje over wanneer je lijf gaat praten, zoals bij boertjes, rommelende magen en scheetjes. Privacy is ook erg belangrijk, maar heel verschillend voor kinderen en volwassenen. Je gedrag op het openbaar vervoer is ook een belangrijk hoofdstuk.

Af en toe is er een kleine onderbreking met daarin enkele voorbeelden van kinderen op de wereld die het slechter getroffen hebben, die zich aan heel andere regels moeten houden. Zo mogen Italiaanse kinderen hun spaghetti niet snijden, wat netjes eten heel wat moeilijker maakt.

De stijl van de tekst is vlot en heel luchtig. Alles wordt duidelijk en op een grappige manier verteld, waarbij de lezer geregeld rechtstreeks aangesproken wordt. Dat maakt alles heel persoonlijk waardoor het geen moeite lijkt om die regels toe te passen. De speelse illustraties zorgen mee voor die luchtige sfeer.

Een leuk boek om op een speelse manier iets bij te leren over goede manieren.

Mik Ghys - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Nathalie Depoorter

Illustrator
Marianne van der Walle

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044836158

Aantal pagina's
109

Prijs
€19,95