Het grote boek van mooi en lelijk

Coverafbeelding van: Het grote boek van mooi en lelijk

Trefwoord(en)
filosoferen
schoonheid
lelijk
mooi
smaken

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Stine Jensen, filosoof, auteur én ervaringsdeskundige in emoties bij kinderen heeft reeds heel wat boeken en prijzen op haar palmares staan.
Daar voegt zij nu dit eigentijds vormgegeven werk aan toe waarin de esthetica centraal staat. Vinden we allemaal hetzelfde mooi of lelijk? Of is smaak iets individueels en zijn er grote verschillen? Hoe kom je aan je smaak en kan je deze ontwikkelen?
Jensen onderzoekt, filosofeert en stelt vragen en laat mensen van het vak aan het woord. Zo overstijgt zij de theorie van het beoordelen en krijgen de teksten een grotere impact. Alles wordt onderbouwd en doet je nadenken over je eigen mening ivm wat je ziet, hoort, proeft, ruikt, …
De onderwerpen zijn heel divers: een bakker en zijn taarten, de architect en zijn gebouwen en hoe hij ruimte creëert, vorm inhoud en emotie, kitsch, schoonheidsidealen, kleding en modes, haarstijlen doorheen de tijd, sport en -wedstrijden, taal en vormgeving van woorden en zinnen, muziek en wat het met je doet, diverse musea en hoe ze zijn opgebouwd, enzovoort.
De teksten zijn zowel beschouwend als activerend. Je krijgt vragen voorgeschoteld en oefeningen of opdrachten om uit te voeren.
De illustraties en algemene vormgeving door Marlies Visser zijn prettig druk. Je weet niet waar eerst gekeken. Zo nodigt dit boek je uit om erin te grasduinen en er telkens iets uit te halen dat je wil bestuderen, waar je over wil nadenken.
Een kant-en-klaar werk- en nadenkboek dat niet mag ontbreken in elke groep waar jongeren worden opgevoed tot kritische mensen die durven en kunnen standpunten innemen. 

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Stine Jensen   

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2022

ISBN
9789020622782

Aantal pagina's
139

Prijs
€19,99