Het grote boek van mannetje Koek

Coverafbeelding van: Het grote boek van mannetje Koek

Trefwoord(en)
fantasie
humor
vriendschap
avontuur

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het is al even geleden dat we nog iets hoorden (of zagen) van ‘Mannetje Koek’ van de alom gelauwerde en geprezen illustrator Pieter Gaudesaboos. Maar nu is er deze stevige bundel met daarin 12 nieuwe verhalen over dit absurde en lieflijke personage. Verhalen vol fantasie, spanning en humor in een gestileerde vorm die ons doet verlangen naar vervlogen tijden waarin design en technologie hand in hand gingen. Met flitsende robots, de iMac met zijn transparant gekleurde behuizing, het Pac-Man-game, de landing op de maan en andere iconische voorwerpen en gebeurtenissen die ons terug in de tijd werpen.
Doorheen de 12 verhalen leren we alle vrienden van Mannetje Koek kennen: Cactus en zijn snoepwinkel, de avontuurlijke Ballon die in de toren van een oud kasteel woont, de Erwtjes die uitvinder zijn en ervan dromen om naar de maan te vliegen, Modderman en zijn luie leventje, Sheriff Suikerklont die het vaak te druk heeft, Citroen die opgesloten zit in de cel maar steeds probeert te ontsnappen en de zusjes Banaan die BananenTV maken en planten verzorgen.
Mannetje Koek schreef al deze verhalen zelf in zijn eigen boek. Over de de Erwtjes die een robot maakten om de sheriff te helpen. Maar de robot deed iets te hard zijn werk, tot ergernis van alle anderen. Uiteindelijk werd hij omgebouwd tot ijsblokjesmachine.  Of over Bibi Banaan die een zaadje kreeg van een vogel en het met veel liefde plantte en verzorgde. Maar het zaadje bleek een Grote Gevaarlijke Grijpgroeier te zijn. Over het insectenziekenhuis in de toren van het oude kasteel van Ballon, over de spannende ontsnapping van Citroen uit de cel in het stripboek van Cactus, over de Erwtjes die eindelijk toch op de maan landen dankzij de hulp van al hun vrienden, over de geheime rustplaats van Sheriff Suikerklont, en over zoveel meer.
Al deze korte verhalen met een minimum aan tekst (vlot vertaald door Bette Westera) en een maximum aan kleurrijke prenten in een licht gestileerde vorm die Gaudesaboos typeert, zijn heerlijk om voor te lezen en doen je daarna verder fantaseren. Want fantasie, humor en absurdisme gaan hierbij vlot hand in hand.
Vijfenveertig pagina’s lang op groot formaat verbaas je jezelf over zoveel creatief verzin-plezier dat je meesleept in een wereld vol verbeelding.
Heerlijk!

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Lorraine Francis

Illustrator
Pieter Gaudesaboos   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401485043

Aantal pagina's
47

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Frans

Vertaler(s)
Bette Westera