Het grote Anansiboek

Coverafbeelding van: Het grote Anansiboek

Trefwoord(en)
verhalenbundel
spinnen
culturen

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Er tin tin, sigri tin tin!
Lang, héél lang geleden…
Zo begint elk verhaal in deze rijk gevulde verhalenbundel – 25 in totaal – over de spin Anansi.
De verhalen werden voor het eerst in boekvorm gepubliceerd in 1986 en kregen een update (vooral de illustraties) in 2010 als jubileumuitgave omdat de auteur toen 100 jaar zou geworden zijn. Deze uitgave is een herwerking van die laatste versie.
Generaties kinderen in Suriname zijn opgegroeid met de Anansitori’s, van generatie op generatie overgeleverde verhalen over Anansi, de slimme spin die voor niets terug deinst en iedereen met zijn streken steeds te slim af is. Door zijn toedoen geraakt hij vaak in penibele situaties, maar hij weet steeds listig zijn eigen velletje te redden.
Zoals die keer toen hij zijn voorraadkast rijkelijk had laten aanvullen en later van zijn schuldeisers wist af te komen zonder 1 gulden uit te geven. Integendeel, hij kreeg er nog geld bovenop van de jager. Of die keer dat hij ontzettende trek had in een lekkere schapenbout en zijn vrouw toch zo ver kreeg om hun enige schaap te slachten. Of hoe hij de toverpot voor zichzelf gebruikte en niet voor zijn gezin, maar hoe hij wat later zijn straf niet kon ontlopen. En hoe hij zelfs de koning te slim af was toen hij ter dood veroordeeld werd voor het stelen van groenten en fruit uit zijn tuin. En zoveel meer. Het ene verhaal al dapperder dan het andere, je krijgt er geen genoeg van.
Ferrier schreef met vlotte pen deze verhalen vol fantasie. Ze zijn kant en klaar voorleesbaar en de toehoorders zullen aan je lippen hangen en vragen naar meer…
Het geheel is rijkelijk voorzien van exotisch getinte, ingekleurde prenten die het iets aparts geven. Zij vullen de verhalen goed aan en prikkelen je verbeelding.
Om aan de rijke Surinaamse cultuur tegemoet te komen, vind je in dit boek ook nog een beknopte spelling- en uitspraakgids van Surinaamse woorden en een verklarende woordenlijst. Daardoor staat vele vertellers niets nog in hun weg om de verhalen in hun mond te nemen en ze mondeling te brengen als avontuurlijke en schalkse vertellingen vol spanning, geworteld in een rijke, orale cultuur.

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Johan Ferrier   

Illustrator
Noni Lichtveld

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2019

ISBN
9789045124896

Aantal pagina's
130

Prijs
€17,50