Het goede leven van Hondje (de enige echte)

Coverafbeelding van: Het goede leven van Hondje (de enige echte)

Trefwoord(en)
honden
aarde
water
lucht
vuur
natuur
humor

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Yvonne Jagtenberg heeft een hond die Boy heet maar ook wel meneer Boymans wordt genoemd. Hij geeft haar eindeloze inspiratie voor verhalen die je met veel plezier (voor)leest. In 2015 verscheen het eerste verhalenboek over ‘Hondje’ dat bekroond werd met een Zilveren Penseel. Nu is er het tweede deel waarin Hondje alweer schittert en straalt.
Deze keer zijn de 20 korte verhalen verdeeld in 4 hoofdstukken volgens de 4 oerelementen: aarde, vuur, water en lucht. Dat creëert helderheid en maakt het geheel overzichtelijk.
Hondje (de enige echte) is een vrije, ondernemende hond. Als hij er nood aan heeft keert hij terug naar de oude dame, maar meestal ontdekt hij de wereld om hem heen op zijn eentje. Zoals de auteur het zelf zo mooi beschrijft in het laatste verhaal: “Hondje maakt zich niet druk. Niet over morgen, ook niet over vandaag. Hij is tevreden met zichzelf. En blij met elke vriend die hij ontmoet. Hondje weet wat goed leven is. Een beetje snuffelen en modderen, dat is het leven, denk hij blij. Het goede leven volgens… mij!
Deze blije, optimistische levensvisie, eenvoudig en vol verwondering, straalt doorheen elk verhaal. Hoe hij geniet van de nieuwe mest op het veld (en er vrolijk doorheen rolt want ‘lekker vies is niet vies’), hoe hij wegdroomt bij de rook van een pijprokende man in het park en in de lucht allemaal wolken ziet als botjes, worstjes en andere lekkere dingen, hoe hij per ongeluk de kaarsjes van de taart uit’niest’ en na een lekker stuk ervan zelf een ‘taartje’ gaat bakken in de tuin, hoe het groene gras aan de overkant fijn is maar zijn beste (honden)maatje veel belangrijker, hoe hij de oude dame helpt met het besproeien van de planten in de tuin (met zijn eigen ‘hondenspetters’), hoe hij vijf verwaande witte wijfjeshonden vriendelijk negeert, enzovoort.
Verhaal na verhaal voel je mee met het sympathieke hondje. Je voelt steeds hoe precies de auteur haar eigen hond observeert en hoe zij het hondse gedrag kan vatten in korte verhalen vol fantasie en met een lichte humor.
Heerlijk om voor te lezen voor kinderen vanaf 4 jaar, of om zelf te lezen vanaf 7 jaar.
De vele illustraties, rijkelijk verspreid doorheen de verhalen, zijn pareltjes vol eenvoud. De mooie composities in waterverf passen perfect bij de verhalen door hun licht naïeve stijl en heldere expressie. Zij verhogen je inlevingsvermogen in het enige echte hondje.

Eric Vanthillo - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Yvonne Jagtenberg   

Illustrator
Yvonne Jagtenberg   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2017

ISBN
9789047624004

Aantal pagina's
70

Prijs
€14,99