Het gelukkige eiland

Coverafbeelding van: Het gelukkige eiland

Trefwoord(en)
liefde
samen
alleen
verlangen
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Waar Törnqvists ‘Klein verhaal over liefde’ (1995, 9de druk 2017) eindigt, begint dit gelijkaardige verhaal waarin het meisje op haar vlot ronddobbert op zee, op zoek naar het eiland waar zij gelukkig kan zijn.
Waar zij in het vorige boek zoekende was naar de lachende man (en de liefde), zoekt zij deze keer naar het leven (met of zonder anderen) waarin zij gelukkig kan zijn. Onderweg naar de horizon ontmoette zij vele oude bekenden. Maar de horizon was verder dan zij had gedacht. En niemand wist hoe ver het nog was. Soms leek het einde van de wereld in zicht te zijn, andere keren dobberde zij vredig rond in het midden van de eindeloze zee. Tot zij op een dag de eilanden ontdekte. Het eiland van geluk, het eiland van diepe gedachten, het eiland van altijd feest, het eiland van samen sterk, enzovoort. Ze aarzelde voortdurend en kon niet kiezen. Tot zij op een eiland landde waar iemand op haar wachtte. Hier mocht ze voor altijd blijven en haar leven delen. Maar voor altijd was wel erg lang… Was dit dan het gelukkige eiland? Of zou er nog een ander eiland zijn?…

Zovele jaren later dus neemt de auteur de draad weer op, en weer levert dat een tijdloos pareltje op over de liefde en het leven. De eenvoud maakt het geheel gevoelig en kwetsbaar, de gelaagdheid maakt het geschikt voor zowel jong als oud en iedereen ertussenin. De prenten zijn alweer het bewonderen waard. Törnqvist schildert en tekent taferelen vol sfeer en details die je helemaal inpalmen. Zij laten zich beetje bij beetje ontdekken, telkens zie je wel nieuwe details die je voordien niet gezien had. Zij vat met gemak emoties en gemoed in kleuren en houdingen.
De karige tekst is juist gedoseerd en geeft het geheel een poëtisch laagje. De auteur weeft als het ware woorden rond gedachten en gebeurtenissen, waardoor er meer te voelen valt tussen de woorden en zinnen door.
Zo verstevigen woord en beeld elkaar tot een aangrijpend geheel dat je niet onberoerd kan laten en dat je aanspreekt over je eigen leven en liefde.
Een kleinood om te koesteren, samen of alleen.

Bekroond met de Boekenpauw 2018 en een Zilveren Griffel 2018.

Eric Vanthillo - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Marit Törnqvist   

Illustrator
Marit Törnqvist   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045120898

Aantal pagina's
80

Prijs
€15,99