Het geheugen van Babel – De spiegelpassante, deel 3

Na drie jaar op haar thuisark zonder te weten waar haar verloofde is, besluit Ophelia dat het genoeg is geweest. Ze reist onder een valse naam naar de ark van Babel, een kosmopolitische en hypermoderne ark. Zal haar talent als lezer van voorwerpen voldoende zijn om te voorkomen dat ze door haar tegenstanders in een dodelijke val wordt gelokt? En zal ze Thorn ooit weer zien? Bovendien moet Ophelia een belangrijk geheim bewaren dat de sleutel tot het verleden kan zijn. Maar het kan ook de toekomst in groot gevaar brengen…

Het geheugen van Babel is het derde en voorlaatste boek in de serie De spiegelpassante van Christelle Dabos. Waar in het eerste boek vooral tijd werd genomen om de wonderlijke wereld vol machtsspelletjes en intriges vorm te geven, werd het tempo in het tweede deel opgevoerd. Het geheugen van Babel zet die evolutie voort: er gebeurt meer en de relatie tussen Thorn en Ophelia krijgt meer aandacht. Ook beide personages leer je steeds beter kennen. Hoewel het nu lijkt alsof dit boek eenvoudig en toegankelijk is, is het dat niet. Het blijft mysterieus, soms een tikkeltje onduidelijk en af en toe vereist het hard werk. Tegelijkertijd leest het als een trein. Thorn blijft een vreemd personage waarvan je de ene keer wil dat hij verdwijnt en een paar bladzijden verder wil je dan weer dat Thorn en Ophelia wat vaker romantische scenes samen hebben. Waar Ophelia in het eerste boek zo onhandig was dat ze als personage soms ook wat irritant werd, is ze nu een vrijgevochten jonge vrouw die weet wat ze wil en kan. Ze is niet minder onopvallend en onhandig naar de buitenwereld toe, maar als lezer ken je haar beter en weet je dat ze diep vanbinnen strijdvaardig en sterk is.
Na de Pool en Anima speelt dit verhaal zich af op Babel. Dabos slaagt er opnieuw in een wereld te creëren vol details, vreemde bewoners, prachtige tradities en indrukwekkende gebouwen. Een aantal nieuwe personages vervangen de oude grotendeels. Net als de andere delen uit de serie is Het geheugen van Babel een boek van tegenstellingen: het leest vlot en vereist toch doorzettingsvermogen, het telt meer dan 500 pagina’s en toch ben je er op een paar dagen door, de setting is ingewikkeld en voelt toch vertrouwd, de personages blijven voor de lezer op een afstand en toch krijg je het gevoel ze te kennen. Hoe Christelle Dabos er in slaagt om haar lezers telkens zover te krijgen zich met volle goesting door een dik boek te werken weten we niet, maar ze doet het weer. Wij kunnen alvast niet wachten op De storm van de echo’s!

Mathilde Lemm - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Christelle Dabos

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Reeks
De Spiegelpassante

Jaartal
2021

ISBN
9789024587261

Aantal pagina's
501

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La mémoire de Babel

Vertaler(s)
Eef Gratama