Het geheime dagboek van Klein Duimpje

aanrader Coverafbeelding van: Het geheime dagboek van Klein Duimpje

Trefwoord(en)
klein
dagboek
sprookjes
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Na de voltreffer ‘Het grote boek van vergeten prinsessen’ in 2006, verbaasde het trio Lechermeier (tekst), Dautremer (illustraties) en van de Vendel (Ndl bewerking) ons in 2010 met hun meer dan geslaagde en verregaande fantasie op het welbekende sprookje van Klein Duimpje. Nu, in 2015, kunnen wij alleen maar blij zijn met de heruitgave daarvan. Zelfs op dit kleiner formaat blijft het knappe verhaal meer dan overeind.
Het geheel is opgevat als een hoogst persoonlijk dagboek, opvallend vormgegeven en rijkelijk voorzien van grote en kleine tekeningen. Klein Duimpje schrijft over zijn 6 erg verschillende broers, zijn akelige stiefmoeder Popette, meester Makkeman die alles opeet wat hij krijgen kan, zijn vrienden uit het dorp, zijn buurmeisje Mariballe waarop hij heimelijk verliefd is, enz. …Met veel fantasie verhaalt hij over de armoede waarin zij opgroeien, hoe zij 2 keer worden achtergelaten in het grote donkere bos, hoe zij er de 2de keer 79 dagen lang overleven, hoe zij Barrabas Barrebak, de verschrikkelijke reus verschalken, enz…
Er staat geen grens op de ongebeidelde fantasie van de makers. Zij dissecteren het originele sprookje minutieus en voegen er vele verrassende nevenlijnen aan toe. Door de korte hoofdstukjes (dagboekfragmenten), telkens voorzien van opvallende, korte titeltjes, lees je door en krijg je er nooit genoeg van. Je leeft mee met de genuanceerde personages die van vlees en bloed zijn in al hun goed- of kwaadheid. Herkenning, fantasie, humor, wreedheid, zij zijn allemaal deel van dit gelaagde verhaal.
Van de Vendel bewerkte dit alles met grote kunde. Zijn taal wervelt en speelt met details, ritme en fantasie.
Los van al deze kwaliteiten, zou het boek dit boek niet zijn zonder de oogstrelende illustraties van Dautremer. Haar prenten zou je haast stuk voor stuk willen inlijsten en ophangen. Zij zuigt je aandacht op in haar dromerige beelden vol poëzie en sfeer. Zij speelt met verrassende perspectieven en veelzeggende details. Zij associeert en fantaseert er vrij op los. Zij tovert als het ware met zachte kleuren en heldere lijnen. Naast haar innemende prenten, voorziet zij het boek ook rijkelijk van kleine details, die de stijl van een persoonlijk dagboek versterken.
Dit was destijds een aanrader. En dat is het nog steeds! Voor groot en klein.

Eric Vanthillo - oktober 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Philippe Lechermeier

Illustrator
Rébecca Dautremer   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2015

ISBN
9789059086623

Aantal pagina's
256

Prijs
€20,00


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Journal secret du Petit Poucet

Vertaler(s)
Edward van de Vendel