Het Geheime Boek van Sinterklaas

aanrader Coverafbeelding van: Het Geheime Boek van Sinterklaas

Trefwoord(en)
Sinterklaas

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Een klein halfjaar geleden publiceerde Lannoo Het boek van het leven, een prachtige samenwerking tussen Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn. Nu is de eer aan Van Halewyck om een nieuwe samenwerking tussen de Nederlandse auteur en Vlaamse illustrator aan het publiek te tonen. Het Geheime Boek van Sinterklaas is opnieuw een non-fictie boek dat vertelt over de geschiedenis van de goedheilig man en zijn helpers. Want de Sint die anno 2019 van de stoomboot stapt is allesbehalve dezelfde Sint die in de middeleeuwen de kinderen verwende. En niet alleen de oude man heeft vele veranderingen ondergaan, ook zijn helpers zijn van enge duivels in roetpieten veranderd. Wie is nu eigenlijk de échte Sint? En krijgen de kinderen in Rusland, Italië en Syrië ook cadeautjes? Wie brengt die dan?
Het Geheime Boek van Sinterklaas is een prachtig boek vol vragen, antwoorden en verhalen. Zelfs de hele pietendiscussie wordt niet uit de weg gegaan. Hoewel er geen overduidelijk standpunt wordt ingenomen, wordt er wel verteld dat de traditie van Zwarte Piet al eeuwen onderhevig is aan verandering. Misschien is het dus niet zo gek dat we opnieuw middenin zo’n verandering zitten. De tekst is begrijpelijk geschreven en erg vlot te lezen. Hoewel je het boek in één keer kan uitlezen, nodigt het ook uit om af en toe eens lukraak wat pagina’s te bekijken. Na 6 december heb je namelijk weer een heel jaar de tijd om meer te weten te komen over de Spaanse bisschop op zijn appelschimmel. De illustraties van Sassafras De Bruyn zijn soms een beetje eng, meestal grappig maar altijd indrukwekkend. Mijn favoriet? De laatste prent…
Wat wel moeilijk is, is het doelpubliek accuraat beschrijven. Vermoedelijk is het boek ideaal voor kinderen die een beetje beginnen twijfelen aan het (té?) mooie verhaal. Maar ook oudere kinderen zullen genieten van Het Geheime Boek van Sinterklaas. Een prachtige aanrader zowel omwille van het onderwerp, de uitwerking, de vlot geschreven tekst als de fantastische prenten. Laat verdere samenwerkingen maar komen!

Bekroond met de Zilveren Griffel 2020.

Mathilde Lemm - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Floortje Zwigtman   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Rubinstein   
Van Halewyck   


Jaartal
2019

ISBN
9789461319937

Aantal pagina's
172

Prijs
€24,50