Het geheim van tante Fien

aanrader Coverafbeelding van: Het geheim van tante Fien

Trefwoord(en)
weeskinderen
familie
geheimen
draken
vooroordelen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Op een gure dag wordt Nicolette, Nico voor haar vriendin, weggestuurd uit het weeshuis waar ze opgroeide. De directrice heeft een verre tante gevonden van Nico dus moet ze daarheen. Die tante is Fien, een lieve, wat verwarde vrouw die niet weet wat ze met een kind moet aanvangen. Nico is zo blij dat ze uit het weeshuis weg is, dat alles wat Fien voorstelt en doet, prima is voor haar. Ze ontdekt hoe lekker cake en pindakaas zijn, ze krijgt een prinsessenjurk en mag mee boodschappen doen. Zo merkt ze dat de inwoners van het dorp niet vriendelijk zijn tegen Fien. Er is jaren geleden iets vervelends gebeurd, en daar zijn de dorpelingen nog boos om. Nico wil uitzoeken wat er gebeurd is. Maar ze is nog veel nieuwsgieriger naar wat er aan de hand is in huis. Want regelmatig wordt ze opgeschrikt door gekraak, het lijkt wel of het huis gaat barsten. Fien gedraagt zich ook raar, ze heeft duidelijk een geheim. En dat geheim bevindt zich in de kelder. Heeft Nico genoeg moed om alleen de kelder in te gaan?

Je kan niet anders dan onmiddellijk houden van Nico. Ze heeft vreselijke tijden meegemaakt in het weeshuis en krijgt nu eindelijk aandacht en liefde. Ze kan het niet onmiddellijk geloven, voortdurend vraagt ze zich af of tante Fien haar niet terug kwijt wil. Maar Fien is de goedheid zelve. Ze is wat onhandig, leeft vooral in haar eigen wereldje, en wil alleen maar goed doen. Ze is een warme, lieve vrouw met een groot geheim. Een gevaarlijk geheim. Een geheim dat ontdekt wordt door Nico maar voor haar minder gevaarlijk is dan het lijkt.
Het verhaal werkt mooi naar de ontdekking van het geheim toe, en daarna is het nog niet afgelopen want er moeten nog wat vooroordelen uit de weg geruimd worden. De personages zijn kleurrijk en zeer raak getypeerd. Nico is een personage dat je in je hart sluit. Haar twijfels, het plezier in het ontdekken van leuke dingen en haar verlangen naar haar vriendinnetje in het weeshuis maken van haar een vertederend meisje. Fien ontroert je dan weer door haar verwardheid, haar drang om het goede te doen en haar pogingen om alles in goede banen te leiden. Het grote geheim wordt ook een fascinerend personage, dat je vol bewondering ziet groeien.
De stijl is vlot en heel toegankelijk, het verhaal leest dan ook erg vlot, vooral door de korte hoofdstukken. Fijne blauwe illustraties zorgen voor een geheimzinnige en toch gemoedelijke sfeer.
Dit is een aanrader vol fantasie en warmte!

Mik Ghys - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tanneke Wigersma   

Illustrator
Hanneke Siemensma   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401463140

Aantal pagina's
265

Prijs
€15,99