Het geheim van de tuin – een avontuurlijk kinderkookboek

aanrader Coverafbeelding van: Het geheim van de tuin – een avontuurlijk kinderkookboek

Trefwoord(en)
koken
wedstrijden
musea
recepten
tuinieren

Genre
hobby

Vanaf
10 jaar

Amsterdam heeft iets te vieren: in 2020 bestaan de schooltuinen 100 jaar. Er zijn in de stad dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 leerlingen tuinieren. En één schoolklas heeft in dit jubileumjaar haar schooltuin op een unieke plek: in de tuin van het Rijksmuseum. Voldoende redenen om dit hoogst aantrekkelijke kook – en zoveel meer – boek te publiceren.
Na een korte inleiding over de inhoud van het boek en de beknopte geschiedenis van het Rijksmuseum en zijn architect Pierre Cuypers, volgt eerst een spannend verhaal dat zich afspeelt in 1885, het jaar dat het gebouw voltooid werd : ‘De meesterproef’. Hierin vermengt Schutten vakkundig werkelijkheid met veel fantasie over diezelfde Cuypers die bij het museum een restaurant wilde vestigen. Om de beste chef-kok in huis te kunnen halen, organiseerde hij een wedstrijd waarin 10 ervaren koks 10 keer een speciaal gerecht moesten bereiden. Tussen die 10 chefs was er echter één jonge kok van twintig met heel wat minder ervaring: George Bide-Dique. Maar hij kon koken als geen ander. Tot jaloezie van de anderen. Zij saboteerden hem dan ook de hele tijd en maakten het hem bijna onmogelijk om de opdrachten te vervullen.
Daarna is het tijd om te gaan koken en volgen 16 overheerlijke recepten van niemand minder dan Joris Bijdendijk, sinds 2014 de chef-kok van ‘Rijks’, het restaurant (mét een Michelinster) van het Rijksmuseum. Het zijn allemaal groentegerechten waarin hij producten uit België en Nederland promoot maar ze verwerkt in recepten geïnspireerd door de wereldkeuken: Mexicaanse Broccomole, kardemonkormakool, rode biet in rode bessen, knaloranje koningssoep, lekkere laagjestaart, en veel meer.
Elk recept leidt hij vlot in met weetjes en interessante informatie. Alsof hij je bij de hand neemt bij het koken. Daarna volgt, in een heldere en vlotte taal, de werkwijze om het heerlijke recept te maken. Soms zal de hulp van een volwassene wel nodig zijn. Maar die zal wat graag helpen, want de recepten boeien ook volwassenen.
Rieder tekent bij dit alles de ingrediënten. Maar zij doet zoveel meer: zij verlucht het hele boek op een gedegen manier met grote en kleine tekeningen tussen de teksten door. Haar speelse tekenhand geeft het boek een grote meerwaarde. Als een meester-tekenaar flirt zij met verschillende stijlen en technieken als de art-nouveau, de litho-druk, en andere. Haar ongedwongen prenten in dikke stiftlijnen met zuinige maar smaakvolle inkleuringen zijn organisch en speels.
Op het einde volgt nog, om het geheel helemaal af te maken, een praktische gids over zaaien en oogsten om concreet aan de slag te gaan in je tuin.
Tot slot een stevige pluim voor de vormgeving door Suzanne Nuis van Hitontwerp, want zij maakt het geheel echt wel af. De aantrekkelijke cover in schildercanvas, het levendige groen overal tot zelfs de boeksneden, de schikkingen van tekst en illustraties, enzovoort: 
niets is hier aan het toeval overgelaten. Waardoor we dit veelzijdige boek alleen maar ten zeerste kunnen aanraden.

Eric Vanthillo - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jan Paul Schutten   
Joris Bijdendijk
Kees Wabeke

Illustrator
Floor Rieder   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2020

ISBN
9789025773625

Aantal pagina's
96

Prijs
€16,99