Het geheim van de smid – Theaterlezen over beroepen

Coverafbeelding van: Het geheim van de smid – Theaterlezen over beroepen

Trefwoord(en)
theater
lezen
beroepen
samenleesboek
spelen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Sinds 2014 heeft Uitgeverij de Inktvis zich volledig toegelegd op theaterlezen, een motiverende leesvorm die vloeiend lezen, leesbegrip en leesplezier stimuleert. En tegelijkertijd de leesdrempel voor zwakkere lezers verlaagt.
In de reeks ‘Applaus voor jou! Theaterlezen’ zijn er ondertussen 11 diverse publicaties. Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen zij de tekst luidop voor. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan uit dialogen zodat de lezers met elkaar in een levendig gesprek gaan.
Deze publicatie bestaat uit 23 dialogen over beroepen, verdeeld in 2 categorieën: verhalen en moppen. Elk verhaal wordt voorafgegaan door een rode of gele fries, waardoor de inhoud meteen duidelijk is. Bij die fries zie je ook altijd het aantal personages en wie ze zijn.
De onderwerpen zijn divers: over een droombaan, over boltaarten van de banketbakker, over kleine lammetjes op de boerderij, over een iets te enthousiaste, knappe kapper, en over zoveel meer.
De teksten zijn geen literaire pareltjes, noch verrassend originele invalshoeken, maar concrete spreek- en leesteksten die zo uit het leven gegrepen lijken. Je kan erin grasduinen en makkelijk een selectie maken die je bevalt.
Het geheel is verzorgd uitgegeven met kleurrijke illustraties die de verhalen perfect verluchten.
Om alles af te maken, is er ook een kort hoofdstukje met werkzame tips voor theaterlezen (waardoor kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan) en een helder register op inhoud en beroepen.
Dit is duidelijk een geslaagd werk dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ centraal staat. Om te lezen of om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ineke Kraijo   
Marlies Verhelst   

Illustrator
Juliette de Wit   

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2021

ISBN
9789075689952

Aantal pagina's
127

Prijs
€16,95