Het geheim van de Ravenhorst

Coverafbeelding van: Het geheim van de Ravenhorst

Trefwoord(en)
15e eeuw
kastelen
ridders
paarden

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Om de pachtschuld aan zijn leenheer af te lossen moet Aelwijn van zijn vader op het kasteel aan het werk. De kasteelheren hebben in de omgeving geen goede naam. Ondanks het feit dat hij als boerenzoon met de nek wordt aangekeken, vindt Aelwijn vriendschap bij de kokkin Ysaud. Toch verwerft Aelwijn zijn plaats in het kasteel en langzaam klimt hij op. Hij krijgt verantwoordelijkheid en wordt betrokken bij het leven op het kasteel. Hij komt ook stilaan achter wat er zich in het geheim afspeelt.

De auteur van dit verhaal is gekend voor haar reeks paardenverhalen en dat is in dit verhaal ook te merken. Paarden spelen in dit historisch verhaal dan ook een belangrijke rol. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, voornamelijk het kasteel Ravenhorst, heeft echt bestaan en daarin heeft de auteur het verhaal gesitueerd.
De verschillende personages zijn nogal stereotiep getypeerd. De ridders staan boven iedereen en doen wat ze willen, de schildknapen vinden zich – in eerste instantie toch – beter dan de boerenzoon Aelwijn. Aelwijn zelf valt wat uit de toon. Hij is het voorbeeld van gehoorzaamheid, houdt zich kalm in hachelijke situaties en beheerst zich als hij wordt beschimpt. Hij is eerlijk, doortastend en doet zijn werk met veel inzet.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Aelwijn. Er gebeuren weinig echt spannende dingen maar het verhaal is onderhoudend en de lezer blijft geboeid. Een groot aantal zaken die op een kasteel gebeurden komen aan bod, tot een belegering toe. Na enkele verrassende plotwendingen krijgt het verhaal uiteindelijk een wensvervullend slot.
Aangename lectuur voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Christine Linneweever

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2018

ISBN
9789020624830

Aantal pagina's
251

Prijs
€14,99