Het geheim van de oorlogskist

Coverafbeelding van: Het geheim van de oorlogskist

Trefwoord(en)
WO II
zoektochten
school

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Op de zolder van oma en opa staat een kist, op slot. Als Davy de sleutel vindt, ontdekt hij allerhande oude spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Een jas met een Jodenster, speelgoed maar ook foto’s van sieraden. Samen met zijn tweelingzus Anna ontdekt hij een geheim. Met enkele vrienden gaan ze op zoektocht. Maar ze komen op een plaats waar ze niet mogen zijn. Er is een strenge wachter, met een hond.

In dit verhaal wordt in eenvoudige bewoordingen verteld hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging met de Joden. De gevoelens daarover van de opa van Davy komen weer sterk opzetten als Davy hem daarover vragen stelt. De auteur geeft daarmee weer dat gebeurtenissen van zolang geleden nog steeds diepe sporen nalaten bij mensen die het hebben meegemaakt. Om het verhaal meer spanning te geven, voegt de auteur een zoektocht toe en is er enige rivaliteit tussen kinderen die het ‘beste’ materiaal willen meebrengen voor een werkstuk op school.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Davy, die iets ondernemender is dan zijn zus. Zij is bang dat haar broer dingen doet die niet mogen.
Een verhaal uit de reeks ‘Geheim’ dat er toch in slaagt om het onderwerp iets meer diepgang te geven zonder dat het belerend overkomt. De moeite waard.

Pol Van Damme - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
ivan & ilia   

Uitgeverij
Leopold   


Reeks
Geheim

Jaartal
2015

ISBN
9789025867546

Aantal pagina's
93

Prijs
€12,99