Het geheim van de draak – De zoon van Artan, deel 1

Coverafbeelding van: Het geheim van de draak – De zoon van Artan, deel 1

Trefwoord(en)
ridders
draken
vriendschap
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Het leven van de jonge Wolf, zoon van ridder Artan, wordt danig overhoop gehaald door een vuurspuwende draak. Ridder Artan en enkele moedige krijgers gaan het beest opsporen. Ondertussen moet Wolf de leiding nemen over de burcht en de dorpelingen van het nabijgelegen dorp. Ridder Artan komt helaas niet terug. Sieg, de broer van Rune – de moeder van Wolf – komt zijn diensten aanbieden. Maar hij blijkt er andere maatstaven op na te houden dan ridder Artan. Wolf vertrouwt hem niet. En hij is niet alleen.

Dit verhaal is de geschreven versie van een televisieserie voor kinderen. Het speelt zich af in de riddertijd waarin ook bijgeloof een belangrijke rol inneemt. Het geloof in een draak, bosgeesten en een bosheks maken de mensen erg bang.
Het verhaal draait volledig rond het hoofdpersonage Wolf. Het verhaal wordt voornamelijk vanuit zijn standpunt geschreven. Soms verspringt het vertelstandpunt naar twee andere personages die Wolfs weg zullen kruisen en zijn vrienden zullen worden in zijn zoektocht. Deze personages worden het sterkst uitgewerkt. Ze zijn erg specifiek beschreven: Wolf, als zoon van de ridder, vindt zich – zeker in het begin – nogal superieur maar bijt in het zand tegen een sterk meisje. Hij komt natuurlijk op voor de zwakkeren in de gemeenschap. Friso is de ‘underdog’ die lijdt onder zijn handicap en zijn tirannieke vader terwijl Cara in het bos heer en meester is.
Het verschil tussen de ‘Goeden en de ‘Slechten’ wordt wel heel sterk in de verf gezet. Daardoor weet een oplettende lezer al vrij snel hoe de vork in de steel zit.
Uiteraard mag een romantisch tintje niet ontbreken, al blijft alles heel erg ‘hoofs’ en braaf.
Door de ruime bladspiegel en de eenvoudige taal is het verhaal erg makkelijk te lezen. Helaas wordt wat de titel belooft niet ingelost; het geheim van de draak zal pas in een volgend deel (of delen) worden opgelost.
Het avontuur overheerst, een jongensverhaal waarin een meisje niet mocht ontbreken.

Pol Van Damme - maart 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Guido Kees   

Uitgeverij
Lannoo   


Reeks
De zoon van Artan

Jaartal
2016

ISBN
9789401433822

Aantal pagina's
207

Prijs
€14,99