Het fortuin van Fausto

aanrader Coverafbeelding van: Het fortuin van Fausto

Trefwoord(en)
fabels
macht
hebzucht
natuur

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Meester-kunstenaar en -verhalenverteller Jeffers creëert hier een moderne fabel die je tot stilte en overpeinzing dwingt.
De rijke en almachtige (dacht hij toch…) Fausto dwong alle dingen tot zijn onderdanen. De bloem, het schaap en de boom hadden daar geen moeite mee. Het veld en het bos ook niet. Het meer twijfelde en de berg weigerde. Maar na een niet mis te verstane woede aanval boog ook de berg toch maar. Toen bemachtigde Fausto een boot en zette hij koers naar zee. Want zijn hebzucht kende geen grenzen. Ook tegen de zee sprak hij op luide toon: “Zee, jij bent van mij.” Maar de zee… bleef gewoon de zee…

Joe Heller (schrijver van ‘Catch-22’) moet ooit gezegd hebben tegen Kurt Vonnegut tijdens een feestje van een miljardair: “Ik heb iets wat hij nooit zal hebben: de wetenschap dat ik genoeg heb.” Dit gesprek inspireerde Jeffers tot deze imposante fabel die zeker nu meer dan herkenbaar is voor iedereen die begaan is met de  natuur en de aarde.
Hij vertelt het met korte zinnetjes die een lichte afstandelijkheid en vele stiltes in zich dragen. Zo komen zij sterker binnen bij de lezer en blijven ze ook langer hangen. Een pluim voor de vertaler van zoveel schijnbare eenvoud. Ook in de schikking van het verhaal met vaak slechts 1 zin op een blanco pagina, dwingt de auteur je tot stilte en nadenken.
De prenten zijn pareltjes en volgen diezelfde rust met een gestroomlijnde vanzelfsprekendheid. Aardse tinten en het oneindige blauw van de zee staan in schril contrast met bijvoorbeeld de fluogele zeiljas van Fausto.
De gehele vormgeving laat niets aan het toeval over. De traditionele lithografische druktechnieken, het lettertype waarvoor traditionele loden handletters werden gebruikt, de artisanaal gemarmerde schutbladen, de schikking van tekst en illustraties, … Aan alles werd gedacht en alles kreeg zijn plaats waardoor dit boek, hoe eenvoudig het er ook mag uitzien, uitblinkt tot een must-have.
Vandaar zonder twijfel een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Jeffers   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2020

ISBN
9789026151453

Aantal pagina's
96

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Fate of Fausto

Vertaler(s)
Mirjam Hoekstra