Het Eurovisie Songfestival – alle jaren – alle liedjes – alle verhalen

Coverafbeelding van: Het Eurovisie Songfestival – alle jaren – alle liedjes – alle verhalen

Trefwoord(en)
muziek
festival
geschiedenis
liedjes

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

In welk jaar werd het jaarlijkse Eurovisie Songfestival afgelast?
Dit had een jammere vraag kunnen zijn uit dit boek. Want het jaar 2020 werd er tussenuit geknipt vanwege de COVID-19-pandemie. Net nu onze noorderburen de organisatie in handen kregen. Toch besloten de makers om het boek te laten verschijnen.
Want ook al gaat het alom gekende festival niet door, hier lees je een heleboel nieuwe feiten, verrassende weetjes en nog heel wat meer over de vele jaren heen. Een troost voor wie het mist dit jaar. Maar meer nog een welkome overvloed aan informatie bijeengebracht door medewerkers van eurostory.nl, een literair-journalistieke site over het Eurovisie Songfestival. De oprichters noemen hun bijdragen verbredend, vrolijk en feitelijk. En daarmee vatten zij de inhoud van dit lijvige naslagwerk perfect samen.
In een eerste deel kom je alles te weten over het grootse festival dat ooit begon in 1956 om het vredesgevoel na de Tweede Wereldoorlog vast te houden in Europa en dat jaarlijks bijna 200 miljoen mensen aan zich bindt. Over hoe het begon, over wie er mocht deelnemen, over de vele regels die vaak veranderden, over de puntentelling, het stemmen, en over zoveel meer. Dit alles in een bevattelijke en vlotte taal die fans vanaf 12 jaar al kan meevoeren. Maar even goed volwassenen.
Daarna volgt de ‘geschiedenis’ van het festival chronologisch van 1956 tot 2019. Met foto’s, feiten, weetjes, lijstjes, en meer. Met als algemene noemer: positief en verrassend. Eén jammer nadeel hierbij voor het Vlaamse doelpubliek: dit is duidelijk een Nederlands naslagwerk met veel aandacht voor de Nederlandse inzendingen jaar na jaar.
Daarna volgen nog wat fijne extra’s zoals een hoofdstuk over Mercy, het meisje dat geboren werd tijdens haar vlucht van Noord-Afrika naar Europa als dochter van de Nigeriaanse Taiwo en waarover Madame Monsieur (inzending Frankrijk 2018) zong. De makers trachten ook te berekenen hoe je het festival kan winnen, wie de absolute kampioenen zijn doorheen de vele jaren, ze vergelijken de prestaties van Nederland en België, en nog meer.
Een uitgebreid, alfabetisch register achteraan maakt het geheel af.
Kortom, een tsunami aan informatie, verrassend en verfrissend en met de nodige humor bijeengebracht tot een lijvig werk dat jong en oud kan plezieren. Roald Triebels en Irma Hoornman goten dit alles in een aantrekkelijke en overzichtelijke vormgeving met kadertjes en kleuren. Zij zorgden ervoor dat de uitgebreide informatie uitnodigt om in te grasduinen keer na keer.
Het enige wat ontbreekt zijn de liedjes zelf. Maar die vind je met gemak op eurostory.nl of elders op internet. Want dit verbluffende naslagwerk en het internet zijn 2 handen op 1 (muzikale) buik!

Eric Vanthillo - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   
Dave Boomkens
Jelmer Soes   

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124568

Aantal pagina's
224

Prijs
€24,99