Het Eos-project

Coverafbeelding van: Het Eos-project

Trefwoord(en)
moord
thrillers
complot

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Wanneer Mink de gevatte Jools leert kennen, wordt zijn leven plotsklaps een hoop spannender. Jools wordt Mink’s nieuwe goochelassistente, en samen zijn ze best een gewiekst team. Zonder moeite weten ze een slechte toets van hun wiskundeleraar te ontfutselen, om de volgende dag een beter exemplaar in de plaats te leggen. Als Jools tijdens carrièredag regelt dat Mink een dagje haar oom Herman, een journalist, mag meevolgen, neemt hun vriendschap echter een avontuurlijke wending. De avond na carrièredag vindt Mink namelijk het dode lichaam van Jools’ oom terug in de rivier. En hoewel de politie zijn dood snel afschrijft als een ongeluk, is Jools daar allesbehalve van overtuigd. Herman’s dood was kwaad opzet! Samen met Mink en zijn beste vriend Sebas gaan ze op onderzoek uit. Zijn ze echter gewiekst genoeg om de daders te snel af te zijn, wanneer deze lucht krijgen van hun onderzoek…?

Het EOS-project maakt meteen een goede start met een flash forward waarin Mink, het hoofdpersonage, voortvluchtig is en met moeite uit een supermarkt ontsnapt wanneer een kassierster hem herkent. Die scène, hoe kort en mysterieus ook, maakt de lezer meteen nieuwsgierig. Gelukkig maar, want de eerste paar hoofdstukken komen wat traag op gang. De personages worden wat knullig en oppervlakkig voorgesteld, waardoor je even op je honger blijft zitten. Maar al snel krijgt het verhaal meer vaart. De auteur rijgt ten gepaste tijden enkele spannende scènes en achtervolgingen aan elkaar doorheen het boek, en het sporadisch wisselend vertelperspectief geeft de lezer voldoende info om gretig mee te zoeken naar het antwoord. Of om je af en toe op een verkeerd spoor te zetten. Elk hoofdstuk draagt als titel de naam van één van de personages, en een datum. In dat hoofdstuk krijg je dus een scène te lezen vanuit dit personages perspectief. Meestal loopt dit chronologisch, en is Mink het hoofdpersonage in de hoofdstukken. Af en toe wisselt de auteur echter af met een ander personage en een flashback naar één van de aanleidingen van de moord. Hierdoor krijg je als lezer soms iets meer info, maar nooit genoeg om heel het raadsel op te lossen. Dat ontrafelt zich pas aan het einde van het boek.
Het EOS-project is een leuke jeugd thriller volgens de regels van de kunst, met af en toe dus ook wat toevalligheden die als lezer wat moeilijker aan te nemen zijn. Maar het boek leest vlot weg en weet je als lezer mateloos mee te nemen in een spannend ‘whodunnit’ verhaal.

Elise Cools - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Mirjam Mous   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2017

ISBN
9789000354627

Aantal pagina's
304

Prijs
€18,99