Het einde tegemoet

Coverafbeelding van: Het einde tegemoet

Trefwoord(en)
17e eeuw
zeereizen
vriendschap
verliefd
dreiging

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Als Pieter ten onrechte van de moord op zijn moeder wordt verdacht, lukt het hem om met de hulp van een vriend op een VOC-schip te geraken en zo te ontsnappen aan een zekere veroordeling. Pieter kent niets van de mannenwereld op het schip en moet zich zien staande te houden tussen al die ruwe kerels. De hoofdkoopman heeft echter ook zijn dochter aan boord meegenomen en die kan het best vinden met Pieter. Maar als scheepsjongen heeft hij geen recht om met haar om te gaan. Hij krijgt ook een vreemde opdracht die hem weinig vrienden zal opleveren. Dan komt hij gevaarlijke informatie te weten. Hoe moet het nu verder?

Het uitgangspunt van dit verhaal is niet origineel. Er zijn nog verhalen over jonge kerels die via Vlissingen op een schip terecht komen om aan een gevangenisstraf te ontkomen. Verder speelt het verhaal zich bijna volledig op zee af. Pieter wordt met alle mogelijke problemen geconfronteerd die zich tijdens zo’n overvaart kunnen voordoen. Een storm, muiterij, de vreselijke straf van het kielhalen, honger, ziekte en scheurbuik.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Pieter. De lezer ervaart de gebeurtenissen door zijn ogen. De gebruikte taal is makkelijk te lezen en doordat de gebeurtenissen zich snel opvolgen, blijft de lezer geboeid. Het is wel zo dat Pieter telkens in een benarde situatie terechtkomt en er dan net op tijd weer aan ontsnapt. Het slot is voorspelbaar maar helaas niet helemaal overtuigend.
Een aantal paginagrote, grijzige illustraties verluchtigen het verhaal.
Goed voor een tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   
Henry Wilbrink

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2024

ISBN
9789044853117

Aantal pagina's
172

Prijs
€19,95