Het eerste licht

aanrader Coverafbeelding van: Het eerste licht

Trefwoord(en)
sterven
afscheid
troosten
nacht
dieren

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In ‘Het eerste licht’ zitten we als (voor)lezer, luisteraar en kijker van bij de start meteen midden in het verhaal tussen de vuurvliegjes die zoemen en lachen tijdens de langste nacht. Maar dan… “Eerst viel haar licht uit. Toen vielen haar vleugels stil en dwarrelde ze als een blad naar beneden. We riepen haar naam. Eerst zacht. Daarna alsmaar luider. Vuurvlieg antwoordde niet.” De andere dieren tikten haar voorzichtig aan en keken wat verdwaasd in het rond. Ze gingen om wijze raad bij de andere dieren in het bos, maar ze werden er niet echt wijzer door. Mier zei dat Vuurvlieg stuk was. “Stuk. Kapot. Kaduuk.” Uil zei dat ze al aan de andere kant was. “Ze is aan haar laatste reis begonnen, bedoel ik. Dat zou ze nooit doen zonder ons, zei Bij. Sommige reizen maak je nu eenmaal alleen, zei Uil en hij zuchtte diep.”  Als laatste eerbetoon tilden ze haar op en vlogen haar naar de vijver waarin ze zich soms bekeek en naar de bloemenweide waar ze vaak de geuren en kleuren bewonderde. Juffer deed een poging tot wat laatste woorden, en toen gebeurde iets dat ze niet verwacht hadden…

Tom Marien schreef dit pakkende, licht poëtische verhaal met broze woorden en geladen stiltes. Hij bewaart vakkundig de lichtheid en weet een fijne humor – of beter verwondering – te weven doorheen de innemende woorden. Het verhaal is verrassend in de wij-vorm geschreven, waardoor je je meteen een van hen voelt. Het geheel bouwt zich chronologisch op naar een deugddoend einde. Alle stappen van een rouwproces komen aan bod zonder dat het geheel didactisch of belerend wordt. Het is en blijft een goed verhaal dat troost biedt aan eenieder die het nodig heeft bij dood of afscheid maar even goed voor wie er niet meteen mee te maken heeft. Want dit universele verhaal gaat over het leven op zich. Het beschrijft en verklaart maar staat ook open voor andere meningen en overtuigingen. Zo wordt de lezer/luisteraar aangemaand tot nadenken wat ongetwijfeld zal leiden tot boeiende gesprekken.
Sassafras De Bruyn verbeeldde de broze woorden met al even broze prenten. Zij tekent met zachte pen en dito kleuren dieren van vlees en bloed met menselijke trekjes en doet het geheel baden in een pakkende sfeer vol duisternis maar ook licht en hoop.
Grafisch ontwerper kaDRIEs gaf het geheel zijn perfecte ‘look’ in een dankbaar Oblong-formaat, en zo werd dit prentenboek een originele voltreffer vol warmte, fijngevoeligheid en medeleven. Een aanrader!
Als extra is er vooraan ook nog een QR-code die je voert naar het al even gevoelige ‘Het lied van de Vuurvlieg’, gecomponeerd en uitgevoerd door Jonas Winterland. Een leuke extra!

Eric Vanthillo - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Tom Marien   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2023

ISBN
9789002274695

Aantal pagina's
38

Prijs
€17,99