Het duel bij Araluen – De Grijze Jager, deel 14

Coverafbeelding van: Het duel bij Araluen – De Grijze Jager, deel 14

Trefwoord(en)
avontuur
ridders
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De Rode Vossen houden nog altijd Arnaut en Gilan belegerd in een oud fort in het noorden van het land terwijl de koning en prinses Cassandra zich in veiligheid hebben gebracht tegen de bezetter in een bijna onneembare toren van kasteel Araluen. Maar Dimon, de leider van de Rode Vossen, is vastbesloten om de koning en de prinses te vermoorden om zodoende zelf koning te worden. Op alle mogelijke manieren probeert hij de toren in te nemen. Maddie, de dochter van Arnaut en Cassandra en leerling-jager, wil de bedreiging het hoofd bieden en daarvoor zoekt ze hulp bij hun vrienden: de Skandiërs van de Broederband.

Dit verhaal is het vervolg op ‘De clan van de Rode Vos’. Het verhaal gaat verder waar het vorige geëindigd is. In een korte proloog krijgt de lezer wel terug enig inzicht in wat er allemaal gebeurde in het eerste deel.
En zoals in alle andere avonturen van de Grijze Jagers weet de auteur de lezer geboeid te houden. Zelfs de meest gewone dingen die er gebeuren – een potje koffie zetten bijvoorbeeld – weet de auteur zo te verwoorden dat het leuk is om te lezen. Er zit ook humor in het verhaal. Zeker als Maddie een ‘gesprek’ voert met haar pony, die speciale Jager-paarden die erg scherpzinnig kunnen zijn.
Heel subtiel schuift de auteur ook een aantal gewone zaken in het verhaal die de lezer heel herkenbaar overkomen, zoals bijvoorbeeld dat geeuwen erg aanstekelijk werkt. Of wat het verschil is tussen een grap uithalen en pesten. En zo zitten er nog een aantal ‘lessen’ in het verhaal verwerkt die de lezer ongemerkt maar wel herkenbaar te weten komt. Een mooi staaltje vertelkunst.
Uiteraard primeert het avontuur en zal het verhaal wensvervullend eindigen. Maar zonder dat het voor de lezer saai of vervelend wordt.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van veel verschillende personages, zodat de lezer meer weet dan de personages uit het verhaal. Telkens op een spannend of cruciaal moment verspringt het vertelstandpunt naar een ander personage op een andere plaats, waardoor de lezer uiteraard verder wil lezen om te weten hoe het verhaal verder verloopt.
Boeiend verhaal voor een hele tijd ontspannen leesplezier, zelfs na veertien delen!

Pol Van Damme - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
John Flanagan   

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
De Grijze Jager

Jaartal
2019

ISBN
9789025768485

Aantal pagina's
333

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ranger’s Apprentice: The Royal Ranger. Duel at Araluen

Vertaler(s)
Wybrand Scheffer