Het dorp van de zwaluwen

aanrader Coverafbeelding van: Het dorp van de zwaluwen

Trefwoord(en)
WO II
dorp
wraak

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Juni 1944. De geallieerden zijn geland in Normandië en Duitse troepen worden naar het noorden Frankrijk gestuurd. Het verzet doet alles om die opmars te vertragen. Ze saboteren spoorlijnen, blazen bruggen op en ontvoeren zelfs een hoge Duitse officier. Om zich te wreken trekt een eenheid van het Duitse leger naar een klein, idyllisch dorpje, Oradour-sur-Glane. Ze houden en verschrikkelijk huis. Niemand wordt gespaard en het hele dorp wordt verwoest.

De lezer krijgt de gebeurtenissen van die verschrikkelijke dag in juni afwisselend verteld vanuit het standpunt van vier mensen die in het dorp leven, telkens in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van deze mensen naar de gebeurtenissen. Hoe de zonnige lentedag onbekommerd begint met enkele ontmoetingen en in een vreselijke nachtmerrie omslaat. Het is als het ware een ooggetuigenverslag dat de lezer voorgeschoteld krijgt. Al overleven niet alle personages de verschrikkingen van die dag.
Het boek begint met een korte proloog waarin de situatie geschetst wordt over het verloop van de oorlog in die eerste junidagen. Er zijn een aantal foto’s opgenomen van zichten van het dorp vóór de verwoesting van het dorp. Daarna volgt een verslag van uur tot uur, telkens vanuit het standpunt van één van de gevolgde personen; een jonge leerkracht, een belhamel, een amateurvoetballer met een gebroken been en een monteur. In dit kleine dorp kent iedereen zowat iedereen en de oorlog is voor een groot deel vrij ongemerkt aan het dorp voorbijgegaan. Daardoor zijn de mensen zich in eerste instantie niet bewust van de dreiging die boven hun hoofd hangt als er soldaten in het dorp aankomen. Maar de angst en de verschrikkingen nemen hand over hand toe naarmate de dag vordert.
De auteur slaagt erin de lezer mee te nemen in die angst en verschrikkingen waaraan bijna niemand kan ontsnappen. De auteur heeft heel wat informatie en getuigenissen opgezocht om het verhaal zo waarheidsgetrouw weer te geven. Dit komt ook heel hard binnen bij de lezer. Door die realiteit en de vertelkunst van de auteur wil de lezer het verhaal in één ruk uitlezen.
Achteraan zijn nog enkele foto’s overgenomen. Onder andere ook een luchtfoto van het verwoeste dorp met daarop enkele belangrijke plaatsten aangeduid die in het verhaal gesitueerd zijn.
Een bijzonder sterk en indringend verhaal dat de lezer lang zal bijblijven.
Een absolute aanrader.

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463833097

Aantal pagina's
191

Prijs
€20,00