Het dinosaurus boek

Coverafbeelding van: Het dinosaurus boek

Trefwoord(en)
evolutie
dinosaurussen

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Het boek begint met een aantal inleidende teksten over het ontstaan van de aarde, de oorsprong van het leven, fossielen, dinosaurussen, evolutie en extinctie. Deze teksten beslaan telkens een dubbele pagina. Daarna volgen zes grote hoofdstukken. Eerst over het leven op de aarde vóór de dinosaurussen; dan het tijdperk van de dinosaurussen, zowel op het land als in de lucht en in de zee. Waarna de opkomst van de zoogdieren aan bod komt. Het boek sluit af met een woordenlijst, een register en een verantwoording.

Dit boek in groot formaat is bijzonder verzorgd uitgegeven. De titel is eerder misleidend want het boek vertelt veel meer dan enkel over dinosaurussen. Van het eerste leven vóór de dinosaurussen tot bijzondere zoogdieren na de dinosaurussen en de opkomst van de mens tot aan de ijstijd.
De opmaak van de meeste dubbele pagina’s is steeds dezelfde: een verklarende tekst staat onderaan. Daarboven staan heel gedetailleerde en kleurrijke illustraties van de dieren waarover de uitleg gaat. Bij elke illustratie staat naast de naam van het dier een kort weetje in cursieve letter. Regelmatig zijn er ook dubbele-paginagrote illustraties over een bijzonder dier of gebeuren, met een begeleidende tekst onderaan. De grootte van sommige dieren wordt vergeleken met de grootte van een kinderhand of silhouet van een kind. Al wordt dit niet overal gedaan, eerder sporadisch.
Sommige bijzondere kenmerken van de dinosaurussen krijgen extra aandacht, zoals de klauwen, staarten, pootafdrukken, tanden of kuddes en troepen.
Het boek maakt duidelijk dat de informatie over dinosaurussen nog steeds evolueert naarmate er meer onderzoek gebeurt en er meer of andere fossielen worden gevonden. Waren in eerdere uitgaven de dinosaurussen nog allemaal enkel bedekt met schubben met een door mensen bedachte kleur, dan blijkt tegenwoordig dat heel wat van die dieren mogelijk een soort eenvoudige veren hadden waarvan men nu soms zelfs de kleur kan achterhalen.
De teksten zijn goed begrijpbaar, het zijn de namen van de dieren zelf die dikwijls moeilijk uitspreekbaar zijn.
Bijzonder boeiend boek dat dus niet enkel uitleg geeft over dinosaurussen, maar ook over de vroegere dieren, het verdwijnen ervan en de opkomst van de zoogdieren.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
John Woodward

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2019

ISBN
9789025770242

Aantal pagina's
208

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Dinosaurs Book

Vertaler(s)
Joost Mulder