Het dertiende zegel – De kronieken van Goud & Bloed, deel 3

Coverafbeelding van: Het dertiende zegel – De kronieken van Goud & Bloed, deel 3

Trefwoord(en)
16e eeuw
zoektochten
vete
geloof
geschiedenis

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Het onheil blijft de Orsini’s en Vasco achtervolgen. Loïc is verdwenen en het betert niet als er een brief van bisschop Sforza wordt bezorgd. Na jarenlang te zijn genegeerd wordt Orlando Orsini plots uitgenodigd op het Vaticaan en krijgt daar zelfs een opdracht. Om eindelijk antwoorden te krijgen en om alle onheil te vergelden reizen Vasco, Adrienne en enkele vrienden terug naar het zuiden van Frankrijk waar alles dertig jaar geleden begon. Daar wacht hen echter onverwacht bezoek en een ultieme confrontatie.

Dit is het derde deel van de trilogie ‘De Kronieken van Goud & Bloed’. Het rondt het wedervaren van Vasco na dertig jaren af. Dat gebeurt niet met een veelheid aan actie maar voornamelijk met bijzonder lange gesprekken tussen verschillende personages. Er zijn veel gesprekken en discussies in het palazzo van Orlando, in het Vaticaan, in Avignon en in Baux – waar de reizigers naartoe getrokken zijn – tot op hun eindbestemming toe. Alle verhaallijnen worden heel nauwgezet ontrafeld en komen tot een einde.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van verschillende personages. Zo weet de lezer meer dan de personages zelf. Uitgebreide beschrijvingen van plaatsen en gebeurtenissen zorgen voor een heel gedetailleerd beeld van de setting van het verhaal.
Door het ontbreken van veel actie vraagt het verhaal wel veel leesbereidheid van de lezer. Wat wel duidelijk wordt, is dat het gekonkel, bedrog en valsheid van een aantal personages bijzonder kunstig in het verhaal verweven werd. Voor wie de twee eerste delen gelezen heeft, brengt dit derde deel verduidelijking en een einde aan het verhaal.
Een bijzondere trilogie waarin een mythisch Kathaars gegeven een cruciale rol speelt en dat doorheen een periode van dertig jaar en over ongeveer duizendvijfhonderd pagina’s gebeurtenissen beschrijft die zich afspelen in de 16e eeuw. Deels in het zuiden van Frankrijk, deels in Italië en het Vaticaan waarin ook heel wat historische feiten zijn verwerkt. Voorwaar geen sinecure.
Voor doorzetters die kunnen genieten van een bijzonder uitgebreid historisch verhaal.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
H.P. Janssens

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De kronieken van goud en bloed

Jaartal
2018

ISBN
9789044834161

Aantal pagina's
409

Prijs
€24,95