Het dagboek van Nurdius Maximus in Belgica

Coverafbeelding van: Het dagboek van Nurdius Maximus in Belgica

Trefwoord(en)
Romeinen
humor
dagboek

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Op een dag wordt Nurdius ontvoerd en naar Belgica gebracht waar men een losgeld voor hem wil eisen. Nurdius krijgt het wel al snel naar zijn zin in Belgica. Het eten is er prima en de mensen van de stam luisteren graag naar zijn verhalen. Daarin pakt hij uit met wat een held hij wel is en hoe hij de stoerste zwaardvechter van Rome zou zijn. Als er eindelijk iemand hem komt redden, blijkt de terugtocht niet zo leuk te verlopen voor Nurdius. Hij besluit van zijn bevrijder weg te lopen. Maar of dat een goed idee is?

Nurdius die zichzelf ziet als een grote held doet de ene stommiteit na de andere. Hij verzint zijn heldendaden en gelooft ze (bijna) ook zelf. Zo ging het in de vorige dagboeken ook. Maar deze keer krijgt hij het deksel op de neus. Zijn leugens en opgeklopte avonturen breken hem zuur op. Al is het wel vreemd dat de Germanen in Rome Nurdius komen ontvoeren om hem dan helemaal naar Belgica te voeren om er dan losgeld voor te gaan eisen in Rome. Even bizar is zijn bevrijder die hem erg snel weet te vinden. Maar dat mag de pret niet drukken om de hilarische gebeurtenissen die Nurdius heel ‘ernstig’ in zijn dagboek opschrijft.
Net als in zijn vorige ‘dagboeken’ staat de tekst in een soort schrijfletter en zijn er erg veel grappige zwart-wit tekeningetjes toegevoegd. Het verhaal, verslag of dagboek – hoe je dit ook wil benoemen – leest bijzonder vlot en is erg grappig door de naïviteit van Nurdius waarvan hij zich absoluut niet bewust is. Ook zijn zelfvoldaanheid en de overtuiging dat hij echt een held is, maken het geheel heel leuk om te lezen.
Ook kinderen die niet graag lezen of die meer moeite hebben met lezen, zullen dit verhaal kunnen smaken. De ruime bladspiegel, de vele (bijna kinderlijke) illustraties en het grote lettertype dragen daartoe bij.
Achteraan is er een verklarende woordenlijst van Romeinse woorden opgenomen en een klein overzicht van de Romeinse cijfers, alsook een overzicht van de vorige ‘dagboeken’ van Nurdius. Op de binnenkant van de cover staat een grappige plannetje van de reisroute van Nurdius.
Voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - december 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Tim Collins

Illustrator
Andrew Pinter

Uitgeverij
Ploegsma   


Reeks
Het dagboek van Nurdius Maximus

Jaartal
2018

ISBN
9789021678603

Aantal pagina's
154

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Vertaler(s)
Reggie Naus