Het bureau van maten en gewichten
Marcel Gram was ingenieur bij het Bureau van Maten en Gewichten. En hij deed zijn werk meer dan nauwgezet. Elke dag, zelfs op zondag, van klokslag negen tot stipt half zes controleerde hij of een gram nog een gram was, een meter een meter, een liter een liter, of drie plus drie nog steeds zes was, en vele andere maten en gewichten en meer. Want stel je voor dat op een dag een minuut plots een uur zou duren? Of als je je maat in liters zou moeten zeggen, of … De wereld zou op zijn kop staan, en dat wilde hij absoluut vermijden. Hij had dus zijn leventje netjes op orde.
Tot op een dag… zijn zoon, de ik-persoon van dit verhaal, thuiskwam met een glimlach die – zo zei hij – ondersteboven zat. Was hij droevig? Of boos? Of beide?… Probleem. Want hoe kon je dit meten? Nieuwe meettoestellen waren dringend nodig. Hij ontwierp eerst een soort gradenpasser die de de afstand tussen de mondhoeken kon bepalen en zo je glimlach kon uitdrukken in joepie, centi-joepie en milli-joepie. Daarna volgden andere toestellen om verdriet te meten, een tranometer. Voor de liefde was het wat moeilijker maar hij deed een poging. En wat met angst? Of jaloezie, en vele andere emoties? Toestel na toestel volgden, maar snel kregen de mensen die ze gebruikten ruzie, omdat de toestellen niet werkten zoals ze dat zouden willen. Alle toestellen werden terug ingeleverd, en bijeen gebracht in een groot museum. Een museum met wel zeker tweeduizend gigajoepie blijheid!…
Wat een heerlijk en origineel verhaal is dit met tal van verwerkingsmogelijkheden.
Eerst is er de warme relatie tussen vader en zoon. De manier waarop zij samenwerken is herkenbaar en vertoont een fijne tederheid: de vader die verstrikt zit in zijn perfectie en de bijdehante zoon die creatief meedenkt en realistischer in het leven staat.
Het verhaal ontwikkelt zich gestaag naar een verrassend en deugddoend einde toe.
De prenten zijn pareltjes! De retro-stijl met zijn hoekige figuren en zijn zachte kleuren bekoort zowel jong als oud. Jongeren ontdekken een nieuwe wereld waarin getallen en maten en gewichten dominant zijn, terwijl ouderen (vooral volwassenen) worden terug geworpen in de tijd toen ze zelf jong waren.
Ook mooi hoe de illustrator overal cijfers, maten, gewichten, graden, … toevoegt aan de prenten. Want alles dient steeds gemeten te worden, zo lijkt het wel.
Het grote formaat en de knappe vormgeving door Dries Desseyn maakt het geheel af tot een boek dat niet mag ontbreken in je boekenkast.
Want het is een heerlijk verhaal om (voor) te lezen en te bekijken, en tegelijkertijd prikkelt het je om ermee aan de slag te gaan. Om zelf te gaan meten, om meettoestellen uit te vinden, om te filosoferen over emoties en al dan niet meetbare feiten, en veel meer.
Absoluut een must-have, een aanrader!
Eric Vanthillo - februari 2023
Auteur
Anne-Gaëlle Balpe
Illustrator
Vincent Mahé
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaartal
2022
ISBN
9789462916784
Aantal pagina's
32
Prijs
€19,95
Vertaald uit
Frans
Originele titel
Le Bureau des poids et des mesures
Vertaler(s)
Lore Aertsen