Het boomhuis in het bos

aanrader Coverafbeelding van: Het boomhuis in het bos

Trefwoord(en)
toekomst
robots
gevoelens
zoektochten

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Goed verstopt in het bos staat een speciaal huis onder en in de bomen. Daar woont Victor, een mens, met zijn androïde vader Gio, de verpleegmachine Ratched en de robotstofzuiger Rambo. Net als Gio knutselt Victor graag. Daarom is hij op de nabijgelegen schroothoop geregeld op zoek naar onderdelen, ook al wordt die bewaakt door speciale machines. Daar heeft hij Ratched en Rambo gevonden en hen weer levend gemaakt. Op een dag vinden ze er een grote androïde die nog net een teken van leven geeft. Victor neemt hem mee en tracht hem te herstellen. Dat lukt hem, maar daardoor verandert zijn hele leven. Want Victors bestaan moest geheim blijven en dat lukt nu niet meer. De gevolgen zijn dramatisch: Gio wordt weggevoerd en Victor en zijn robotvrienden willen hem terug. Een levensgevaarlijke tocht start…

Dit is niet zomaar een verhaal over robots en spannende avonturen. Dit is veel meer. De auteur neemt je mee naar een wonderlijke toekomst waarin geen mensen meer leven, die zijn uitgeroeid door de steeds menselijker geworden robots. Tijdens het lezen van dit verhaal vergeet je soms dat de personages, op Victor na, allemaal robots zijn. Af en toe herinnert de auteur je daaraan, door een opmerking van een van de personages of een klein detail in een beschrijving. Het gegeven prikkelt je fantasie en inleving. Hoe kan die laatste mens functioneren in die robotwereld? Hoe is hij daar gekomen? En wat brengt de toekomst voor hem, en voor al die robots? Veel stof tot nadenken.
De personages zijn raak beschreven en veroveren je hart. De gevoelige Victor, de kinderlijke en overactieve Rambo, de strenge Ratched die af en toe haar empathieprotocol inschakelt, de ingenieuze Gio en de afstandelijke maar trouwe Hap. Samen vormen ze haast een familie, een zeer uitzonderlijke dan wel. En hun geluk duurt niet lang, daar zorgt de maatschappij wel voor. En zo worden ook alle gevoelens die tussen de hoofdpersonages bestaan, zwaar onder druk gezet. Want dat is de grootste verrassing in dit boek: dat de robots zo geëvolueerd zijn, dat ze gevoelens kunnen hebben en tonen. Victor, de enige mens in dit verhaal, moet dan weer uitzoeken wat het betekent om een mens te zijn, hoe hij moet omgaan met gevoelens en met seksualiteit. Waar Ratched hem ongevraagd wel wat les in wil geven en hij zich telkens beschaamd over voelt.
Klune schrijft aangenaam en vlot, hij betrekt ook heel wat thema’s in zijn verhaal. Hij vertelt Victors verhaal met op de achtergrond allerlei onderwerpen die ongemerkt verweven zitten in het geheel: eenzaamheid, seksualiteit, artificiële intelligentie, omgaan met gevoelens, het milieu en de toekomst van de aarde en de mensheid.
Dit verhaal is een rollercoaster vol emoties en verwondering. Het is verrassend en nergens voorspelbaar, soms ontroerend, soms erg grappig maar steeds fascinerend.
Een onvergetelijke aanrader!

Mik Ghys - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
T J Klune

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2023

ISBN
9789021482989

Aantal pagina's
448

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
In the Lives of Puppets

Vertaler(s)
Anneke Bok