Het bonte berenboek

aanrader Coverafbeelding van: Het bonte berenboek

Trefwoord(en)
beren
jarig
genieten
oppassen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Dit vrolijke berenboek bevat 4 berenprentenboeken van Elle van Lieshout en Erik van Os, met illustraties van Paula Gerritsen. Ze verschenen eerder afzonderlijk en kenden heel wat succes. Daarom nu deze mooie berenbundel.
Boek 1, ‘Een koning van niks’, gaat over een koning die het beu is in zijn paleis en gewoon vertrekt. Hij zoekt eenvoud en geniet van het leven.  Zijn onderdanen vinden hem een koning van niks maar daar is de koning dolgelukkig om. Vooral wanneer ’s avonds zijn koningin op de stoep staat om bij hem te komen wonen.
In boek 2, ‘Fijn feestje’, vertelt een beer aan zijn vriend dat hij geen zin heeft in zijn verjaardagsfeestje. Al die familie op bezoek, dat vindt hij veel te druk. Hij zou liever gewoon met zijn vriend gaan vissen. En dat doen ze!
Boek 3, ‘Al die boeken over beren’, geeft antwoord op de vraag waarom er zoveel boeken over beren zijn. Want al de andere dieren zijn niet geschikt als hoofdpersonage, vindt opa Beer.
In boek 4, ‘Leg jij een kusje klaar?’, gaan de ouders van beertje Bibob naar een feestje. Er komt een oppas voor Bibob, maar die is volgens Bibob niet geschikt. Daar heeft hij heel wat argumenten voor dus is er maar 1 oplossing.

Deze verhalen hebben naast hun berenpersonages ook heel wat humor gemeen. De koning die geniet van de kleine dingen maakt je heel vrolijk. Net als de twee vrienden die samen gaan vissen in plaats van het drukke verjaardagsfeestje bij te wonen. Zo tonen de auteurs dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Je moet genieten van wat je hebt en doen wat je graag wil doen.
De tekst is vlot en leest prettig voor. De illustraties zijn vrolijk en speels, ze zorgen voor een gezellige sfeer waardoor je het boek telkens opnieuw wil (voor)lezen.
Eén minpuntje echter. In het originele prentenboek van ‘Een koning van niks’ begint het verhaal al op de schutbladen, waardoor je duidelijk kan zien dat de koning zijn paleis beu is. Die prent staat niet in deze bundel, waardoor het verhaal wat abrupt start. Jammer! Toch blijft deze bundel een prettige aanrader want deze verhalen zorgen stuk voor stuk voor fijne (voor)leesmomenten.

Mik Ghys - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Elle van Lieshout   
Erik van Os   

Illustrator
Paula Gerritsen   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2022

ISBN
9789047629948

Aantal pagina's
95

Prijs
€17,50