Het boek

Coverafbeelding van: Het boek

Trefwoord(en)
boeken
lezen
fantasie
dieren

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Er komen boeken aangefladderd waaruit een witte olifant een boek (hét boek?) kiest. Hij verliest meteen de hele wereld rond hem uit het oog. In plaats daarvan lijkt hij zijn eigen wereld te dromen die begint met één roos olifantje. Al gauw wordt die wereld duidelijker en voller. Het wordt een dorp met veel trapjes en laagjes en veel andere personages: meer roze olifanten en allerlei soorten exotische dieren. Het dorp wordt een grasvlakte, wordt dan bedreigd door panters en vervolgens gered door vliegende boeken. Dan weer wandelt de olifant rustig lezend verder in een onderwaterwereld en komt hij terecht op een ijsvlakte met pinguïns, en dit telkens rustig verdiept in zijn boek. De olifant lijkt ten slotte terug te komen in het dorp, waar hij misschien wel nooit van is weggeweest. Lijken de laagjes van het dorp nu niet meer en meer op de rekken van een bibliotheek? Ook andere dieren zijn nu aan het lezen en ten slotte zet onze olifant zijn boek terug in het rek.

‘Het boek’ is een prentenboek zonder tekst. Zo gaat je aandacht vanzelf naar de olifant die met zijn boek door het boek wandelt. Jonge kinderen zullen vooral plezier beleven aan het bekijken van de dieren in de kleurrijke tekeningen die geheimzinnig en fantasierijk overkomen. Het boek werd geïllustreerd door vader en dochter Tolman die eerder al tekstloze prentenboeken maakten waaronder een prijswinnaar.
Je lijkt te volgen wat er in het hoofd van de olifant gebeurt als hij leest. Voor kinderen is dit niet meteen duidelijk. Jonge lezers kan je er wel op attent maken en dan volgen ze het wel, na enig gefrons. Het is een mooie aanleiding om te praten over wat een boek met je doet en of je soms ook een film in je hoofd hebt als je leest. Op zich ligt deze interpretatie of deze film van ‘Het boek’ niet vast, maar ook daar kan je over praten. Vanzelf komt zo’n gesprek vermoedelijk niet, maar als je het aanwakkert is ‘Het boek’ een staaltje leesbevordering, wat we altijd kunnen toejuichen.

Marjolein Noé - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Marije Tolman   
Ronald Tolman   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045120942

Aantal pagina's
36

Prijs
€15,99