Het boek van Jongen

aanrader Coverafbeelding van: Het boek van Jongen

Trefwoord(en)
reisverhaal
middeleeuwen
anders zijn
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Frankrijk, 1350. Jongen woont en werkt op een boerderij en doet er de laagste klusjes, zoals de geiten hoeden. Jongen heeft een bochel die hem schimpende opmerkingen en afwijzing bezorgen. Hij wordt afgeblaft en gepest, maar toch lijdt hij er niet onder. Op een dag komt een pelgrim langs, Secundus, en die neemt Jongen als knecht mee op zijn pelgrimstocht. Secundus blijkt een bijzonder doel voor ogen te hebben. Een doel waarvan Jongen enkel kan dromen. Maar is Secundus wel degene die hij beweert te zijn?

Dit bijzondere verhaal neemt de lezer mee naar het Frankrijk van de middeleeuwen. Een woelige tijd waarin reizen niet ongevaarlijk was. Iets wat Secundus en Jongen ook ondervinden. Maar de lepe Secundus weet blijkbaar telkens hoe hij het gevaar het hoofd moet bieden. Anderzijds is Jongen ook niet van de domste – wat anderen ook over hem mogen denken – en stukje bij beetje komt hij achter het geheim van Secundus. Maar tegelijkertijd leert hij ook zichzelf kennen. En hij blijkt iemand anders te zijn dan hij zelf eerst dacht.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Jongen. Niet alleen de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Ook de personages van Secundus en Jongen evolueren snel doorheen het verhaal.
Door de vorm van het boek (iets meer vierkant dan rechthoek), de ruime bladschikking en de grotere letter, leest dit verhaal heel aangenaam. De omslagillustratie en de kleine illustraties bij het begin van elk hoofdstuk passen erg goed bij de sfeer van het verhaal.
De auteur heeft enkele subtiele levenslessen ingeslepen doorheen het verhaal die misschien onbewust door de lezer worden opgenomen.
Een intrigerend verhaal over twee interessante personages en hun queeste.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Catherine Gilbert Murdock   

Illustrator
Ian Schoenherr   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124032

Aantal pagina's
267

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Book of Boy

Vertaler(s)
Esther Ottens