Het bamboemeisje

aanrader Coverafbeelding van: Het bamboemeisje

Trefwoord(en)
Japan
liefde
ouderliefde
verliefd
sprookjes

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De bamboesnijder en zijn vrouw worden oud. Ze kennen geen getal groot genoeg om hun rimpels te tellen. Hoe lang en gelukkig hun leven ook is geweest, over één ding voelen ze verdriet. Nooit hebben ze een kind gehad om voor te zorgen en lief te hebben. Maar dan vindt de oude bamboesnijder een piepklein meisje. Een beeldschoon meisje dat het gat in hun hart komt opvullen. Wanneer ze oud genoeg is om te trouwen, staan de mannen in de rij. Maar Jie wil helemaal niet trouwen. Ze wil haar ouders niet achterlaten en dat is toch wat je moet doen als je verliefd wordt? Ze bedenkt de moeilijkste opdrachten voor haar aanbidders. Maar wat als er toch één de weg naar haar hart weet te vinden?

Het gebeurt niet vaak dat de naam van de illustrator boven die van de auteur staat. En toch is dat op de omslag van Het bamboemeisje het geval. En terecht! De illustraties die Mattias De Leeuw maakte zijn weergaloos. Geïnspireerd door oude Japanse prenten en de kunst van kalligrafie maakte hij met zwarte inkt en eenvoudige kleuren die hier en daar buiten de lijntjes gaan, illustraties vol gevoel. Er is geen pagina zonder prenten en hoewel de tekst een belangrijk aandeel heeft, vertellen de illustraties net zo goed het verhaal. Het boek mag wat ons betreft dan ook met recht en reden een beeldroman genoemd worden. De prenten zijn even eenvoudig als onvergetelijk en dat is de tekst van Edward van de Vendel ook. Gebaseerd op een Japanse sprookje uit de negende eeuw schrijft hij in eenvoudige woorden de mooiste zinnen. Zinnen die je meenemen naar het verre Oosten. Beschrijvingen die je ogen vochtig maken. Vergelijkingen die je doen sidderen van schoonheid. De woordenkunstenaar schreef weer een prachtig poëtisch verhaal. Een verhaal over liefde, die tussen man en vrouw maar ook tussen ouder en kind. Een verhaal vol magie, veraf en dichtbij. Een verhaal over vroeger maar ook over nu. Over durven vasthouden en loslaten. Kortom, een verhaal dat je grijpt en niet loslaat.
Het bamboemeisje is een tijdloos sprookje dat tot leven komt in betoverende zinnen en onvergetelijke prenten. Een aanrader!

Mathilde Lemm - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789021414836

Aantal pagina's
253

Prijs
€22,50