Het alfabet voor groot verdriet

aanrader Coverafbeelding van: Het alfabet voor groot verdriet

Trefwoord(en)
verdriet
dood
rouwen
troosten
missen
alfabet

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

De schrijver, psychiater, psychotherapeut én rouwdeskundige Uus Knops heeft een grote voorliefde voor woorden en verhalen en gelooft diep in de kracht van kwetsbaarheid. Dat toont ze volop in dit magistrale troostboek voor groot verdriet dat het verdient om een klassieker te worden om zo vele generaties te helpen en te steunen op die momenten dat ‘het ertoe doet’.
Dat magistrale mag je letterlijk én figuurlijk interpreteren, want het boek is 33 cm hoog en 26 cm breed en komt zo heel goed tot zijn recht als een respectabel snuisterboek dat je niet zomaar naast je neerlegt.
Het is opgevat als een woordenboek waarbij alle belangrijke woorden die te maken hebben met rouw en verdriet aan bod komen volgens de letters van het alfabet: de A van Afscheid, de B van Begrafenis, de C van Crematie, … de G van Gevoelens, de H van Herdenken, de I van Ik, … de L van Leven na de dood, de M van Missen, … de S van Schuldgevoel, de T van Troost, … de X van Kusjes, de Y van YouTube, de Z van Zelfdoding. Daarna volgen nog 2 pagina’s waar je zelf woorden kan schrijven bij de 26 letters. Woorden waarvoor je ook uitleg wil. Tot slot volgt nog een woordenlijst met veel meer dan 26 woorden en de plek in het boek waar je ze kan vinden. Hierin kom je nog nieuwe woorden tegen als Verbondenheid, Urne, Tranen, Medelijden, Koesterdoos, Gedenkprentje, en veel meer.
Aan volledigheid geen gebrek dus.
De heldere teksten bij de woorden zijn subtiel en niet veroordelend, verklarend en associatief opgebouwd. De auteur verheldert vaak door te vergelijken met andere herkenbare situaties. Soms beschrijft ze sec, andere keren met meer fantasie, maar altijd helder en op maat van een jong doelpubliek. Ook mooi hoe zij rekening houdt met verschillende geloofsgemeenschappen en verschillende rituelen. Aan diversiteit en respect voor vele meningen dus ook geen gebrek.
Illustrator bij uitstek bij zoveel subtiliteit en kwetsbaarheid is natuurlijk Sassafras De Bruyn. Haar zachte en ingetogen potloodtekeningen dragen dezelfde subtiliteit en associëren vrij op woorden en gedachten. Zo prikkelen zij je verbeelding en bieden zij je even goed troost. Want soms zijn woorden overbodig en zijn beelden beter op hun plaats. Maar in dit geval, als woorden én beelden in wisselwerking gaan en elkaar versterken, dan vormen ze samen een meesterwerk dat, mede door de knappe vormgeving van Jeroen Wille, onmisbaar is in elke boekenkast. Voor als het nodig is, maar even goed op elk ander moment als er gedachten en vragen passeren die met de dood of afscheid te maken hebben.
Vandaar een absolute aanrader!

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Uus Knops   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts   


Jaartal
2023

ISBN
9789464788495

Aantal pagina's
80

Prijs
€24,99