Het afschuwelijke verhaal van Sneeuwwitje

Coverafbeelding van: Het afschuwelijke verhaal van Sneeuwwitje

Trefwoord(en)
sprookjes
schrijven
literatuur
volksverhalen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Dit kleine boekje is een verrassend werk, waarin 2 broers – Jacob en Willem (Grimm?…) – samen het sprookje van Sneeuwwitje neerschrijven. Je leest niet alleen het sprookje zelf, maar ook hun discussies en gesprekken over de inhoud ervan en hun aanpassingen. Zo maakt de bewerker, Thomas Crombez, duidelijk hoe sprookjes verzameld en vooral bewerkt werden.
De inhoud (en de verschillende versies ervan) baseert hij op de oorspronkelijke uitgaven van de gebroeders Grimms ‘Kinder- und Hausmärchen’ uit 1812 en 1857.
Dit alles wordt in het boekje zeer aanschouwelijk gemaakt: na een korte inleiding over de 2 broers die het verhaal hoorden van een oude vertelster en het mooier wilden maken, lees je een kort fragment uit het sprookje. Daarna volgt een (al even)  korte discussie over de inhoud van dat fragment. Deze wordt cursief weergegeven als een rollenspel met de namen van de broers erbij, zoals een theatertekst. Na dit gesprek volgt hetzelfde fragment met delen ervan doorstreept en zinnen aangepast of veranderd. Op die manier wordt het hele sprookje fragment na fragment opgebouwd.
Het geheel leest bijzonder vlot en de discussies tussen de 2 broers zijn levendig en doorspekt met een fijne humor.
In een verhelderend nawoord (“Wat je net gelezen hebt…”) lees je meer over de orale traditie van verhalen en sprookjes, over het neerschrijven ervan en de vele versies, over de gebroeders Grimm en hoe zij zelfs doorheen de tijd hun versies aanpasten en nog wat extra info over sprookjes en verdere leestips. Kort en bondig en vooral inspirerend en werkzaam.
Dit bescheiden werkje mag in geen enkele boekenkast ontbreken van wie zich over sprookjes of verhalen en over taal ontfermt. Zij het uit pure interesse, zij het als lesmateriaal.
Maar los hiervan is dit ook een fijn en verrassend leesboekje op zich voor jong (vanaf 10 jaar) én oud.

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Thomas Crombez
Gebroeders Grimm

Illustrator
Sarah Vanbelle   

Uitgeverij
Letterwerk   


Jaartal
2020

ISBN
9789464075212

Aantal pagina's
55

Prijs
€14,99