Het addergebroed van Slot Thetinga

aanrader Coverafbeelding van: Het addergebroed van Slot Thetinga

Trefwoord(en)
17e eeuw
sekten
geloof
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Jean en zijn familie zijn lid van een sekte. Samen met andere labadisten wonen ze op het landgoed van Slot Thetinga. Terwijl Jean zich toch wel vragen stelt, is zijn moeder erg fanatiek. De regels zijn erg streng en straffen zijn schering en inslag. Zelf nadenken is uit den boze, de leidinggevende broeders weten het best. Jeans beste vriend wil plots niets meer met hem te maken hebben. Jean maakt kennis met de rebelse blinde jongen Isaac en met Hieke, een meisje dat als kind van de duivel wordt gezien. Jean vindt het allemaal erg verwarrend.

Maak kennis met de sekte van de labadisten in Friesland tegen het einde van de zeventiende eeuw. Ze hebben echt bestaan. Een bijzonder strenge groep gelovigen die de liefde voor God boven alles plaatsten, zelfs boven de liefde voor de eigen kinderen. Het doembeeld van voor eeuwig naar de hel te worden gestuurd na de dood, was toen heel sterk aanwezig. En dus moest er alles aan gedaan worden om ‘je hemel’ te verdienen. Ten koste van alles en iedereen. De groep werd heel strikt geleid door een ‘Père’ – een vader. Je kritisch opstellen, opmerkingen over bepaalde zaken, of gewoon vragen ‘waarom’ werden streng bestraft. Dingen die de hedendaagse maatschappij zich moeilijk kan voorstellen, al bestaan er nog steeds sekten met erg strenge regels.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Jean. Een twaalf-, dertienjarige jongen die bij de labadisten leeft, er school loopt en werkt in het timmermansatelier. Hij is ‘addergebroed’ omdat zijn vader de sekte heeft verlaten en hij dus niet ‘zuiver’ is en niet ‘herdoopt’ kan worden. Hij stelt zich ook heel wat vragen over de manier waarop ze moeten leven. Zoals de fundamentele vraag waarom hun geloof beter zou zijn dan dat van andere mensen die ook in die ene God geloven maar er andere waarden op na houden. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Hij wordt bevriend met Isaac en Hieke die door anderen als slecht worden beschouwd, terwijl hij daar niets van ziet, integendeel. Hij wil ook weer in contact komen met zijn echte vader.
De auteur heeft zich heel goed geïnformeerd over deze sekte en heeft ware feiten verwerkt in de dingen die de personages meemaken. Dingen waarvan de hedendaagse lezer grote ogen trekt en ongelooflijk vindt.
Het verhaal leest erg vlot en de gebeurtenissen blijven de lezer boeien. De intrigerende cover trekt zeker de aandacht.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Margaretha van Andel   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2024

ISBN
9789047716853

Aantal pagina's
269

Prijs
€15,99