Hendrika het schaap dat in een boom klom

aanrader Coverafbeelding van: Hendrika het schaap dat in een boom klom

Trefwoord(en)
schapen
groepen
winter
opkomen voor jezelf
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Hendrika was geen schaap als alle andere schapen. Want zij zat voortdurend in de boom, knabbelde op een stukje schors en staarde naar de wolken die haar fantasie op hol deden slaan. De andere schapen begrepen er niets van,  maar Hendrika ging rustig haar eigen gangetje daarboven in de boom. Ze bouwde er een eigen nest met een matras en een dekentje, een tafelkleed en een bloembak, een zwemdiploma en veel meer. Toen begon het te vriezen, en te sneeuwen. Terwijl Hendrika lekker warm hoog in haar boom bij de kachel zat, bibberden de schapen beneden in de ondergesneeuwde weide van de kou. Ze luisterden niet naar haar om naar boven te komen, want “schapen klimmen niet in bomen”. Maar de sneeuw hield niet op, en toen was er een eerste schaap dat twijfelde, Noor. En toen Bram, en Eleonore, en Diem, en zo ging het verder, tot alle schapen gezellig samen de boom deelden. Het werd de gezelligste winter ooit…

Dit hoogst originele prentenboek vol sfeer en tedere eigenzinnigheid neemt je mee in een fantasierijke trip die herkenbaar is, overgoten met een licht absurdistisch sausje dat ook volwassenen doet glimlachen.
Het verhaal bouwt zich mooi op met vlotte zinnen en fijne dialogen, met Hendrika als hoofdpersonage en de motor van het hele gebeuren. Mooi hoe de kudde schapen getypeerd is als groepsdieren die standvastig zijn ondanks alle omstandigheden én het voorbeeld van een van hen die toont dat het anders kan.
Uiterst herkenbaar voor mensen waarbij ook vaak groepsgedrag de boventoon voert…
De zachtgekleurde prenten vol sfeer sleuren je helemaal mee in het verhaal en doen je haast echt voelen hoe het is daarboven in die gezellige boom of daaronder in die barre en koude weide. De boom met zijn reusachtige, ronde kruin imponeert temidden het landschap dat meesterlijk evolueert doorheen de tijd van het jaar.
Een pakkende aanrader met een heldere, maatschappelijke boodschap…

Eric Vanthillo - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tine Mortier   

Illustrator
Charlotte Severeyns

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916753

Aantal pagina's
28

Prijs
€17,95