Help! Ik was op TV!

Coverafbeelding van: Help! Ik was op TV!

Trefwoord(en)
televisie
realityshow
misbruik

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Janne is alleen thuis en geniet van haar ontbijt. Tot plots de bel gaat en haar hond Rover het melkpak omstoot, over Janne heen. Ze is doorweekt en die bel blijft maar gaan. Ze wikkelt zich in enkele handdoeken en opent de deur. Tot haar verbazing staat de bekende tv-presentator Tony Kapsoni voor de deur, met een cameraploeg. Hij tracht binnen te komen maar Janne verzet zich, ze wil niet meedoen met zijn show. Eindelijk lukt het hem buiten te krijgen en de rust keert weer. Tot Janne de volgende dag overal herkend wordt. Blijkbaar heeft de cameraploeg alles gefilmd en gebruiken ze de beelden om promotie te maken voor de show van Tony. Het leven van Janne verandert in een hel, want overal wordt ze herkend. Ze krijgt veel negatieve reacties op haar gedrag en durft niet meer buiten komen. Maar dan schiet haar moeder in actie. Die laat zoiets niet gebeuren en ze zal Tony Kapsoni een lesje leren.

Verrassend hoe herkenbaar en geloofwaardig dit verhaal is. Realitytelevisie zorgt voor heel wat reacties bij de kijkers, zowel positieve als negatieve. Janne krijgt met beide te maken, maar het zijn de negatieve reacties die doorwegen en ervoor zorgen dat ze niet meer buiten durft. Gelukkig schiet haar moeder in actie en zorgt ervoor dat het foute beeld van haar dochter verandert. Opvallend is ook dat het publiek zich zo snel weer laat ompraten, want plots heeft iedereen, terecht maar toch, medelijden met Janne.
Een boeiend en herkenbaar gegeven, waarbij je nog heel wat kan nadenken over de gevolgen van het delen en manipuleren van beelden. Het plotse einde zorgt ervoor dat de lezer zijn eigen fantasie kan aanspreken om de verdere gevolgen zelf te bedenken. De speelse illustraties zorgen voor een vrolijke aanvulling. De gebruikte humor verzacht de harde werkelijkheid en zorgt voor een luchtig verhaal met een diepere boodschap.

Mik Ghys - september 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Inge Bergh   

Illustrator
Richard Verschraagen

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2018

ISBN
9789462912939

Aantal pagina's
79

Prijs
€13,95