Hele verhalen voor een halve soldaat

Zes broers worden één voor één opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Eerst moeten ze zich melden bij een eenzame wacht die een gift voor de vrede eist. Veel hebben de broers niet te geven, maar verhalen kunnen ze vertellen. Verhalen over een dwergenmeisje dat als marionet door het leven gaat, over twee broers die een ijzig meer moeten zien over te steken en over een bakker die gruwelijk lekkere pasteien maakt. Ze vertellen alsof hun leven er van af hangt, en dat zou wel eens zo kunnen zijn.

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda werkten in 2016 samen aan Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. Het verhaal over de veldkok en de jonge soldaat zonder benen werd bijzonder positief onthaald. Hele verhalen over een halve soldaat kan gezien worden als een prequel. Toch kunnen beide boeken perfect los van elkaar gelezen worden al is het zonde als je één van beide niet zou lezen. Hele verhalen voor een halve soldaat is opgebouwd als raamvertelling, een verhaal in een verhaal. Of beter gezegd zes verhalen in een verhaal. De kadervertelling is dat van de zes broers genaamd Oudstebroer, Tweede Oudstebroer tot Vijfde Oudstebroer en tenslotte Jongstebroer, die één voor één worden opgeroepen om te gaan vechten. Daarvoor moeten ze zich eerst melden bij wachtpost 7787 waar een eenzame wacht hun verplichte gift voor de vrede int. Gelukkig voor hen, en voor ons, accepteert hij een verhaal als gift. Elke broer kiest een verhaal dat bij het humeur van de wachter past maar ook bij hun eigen persoonlijkheid.
De taal die Lindelauf gebruikt is wonderlijk verschrikkelijk en prachtig tegelijkertijd. Het boek opent met ‘Als de soldaten nog jonger worden, dacht de wacht, hoef ik de slagboom niet eens meer op te halen. dan lopen ze er zo onderdoor.’ en die zin zet meteen de toon. Je begrijpt dat het een verhaal vol prachtige taal en pijnlijke gebeurtenissen zal zijn. De setting is even desolaat als het verhaal verdrietig is. De illustraties van Volbeda geven die desolaatheid een grimmige sfeer waar je als lezer een beetje buikpijn van krijgt. Het hele boek baadt in een sfeer die niet makkelijk van je af te schudden is maar laat dat nu net één van de sterktes zijn. Mochten de verhalen die hier en daar gruwelijk en eng zijn daar nog niet voor gezorgd hebben, dan klauwt het einde zich wel in je vast. Net als Hoe Tortot zijn vissenhart verloor is ook Hele verhalen voor een halve soldaat een anti-oorlogboek, maar meer nog dan dat is het een ode aan de kracht van verhalen. Een aanrader die niet alleen jongeren maar ook volwassenen stil zal krijgen.

Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2021, een Zilveren Griffel 2021 en het Gouden Penseel 2021.

Mathilde Lemm - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Benny Lindelauf   

Illustrator
Ludwig Volbeda   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789021414713

Aantal pagina's
279

Prijs
€22,50