Helden

aanrader Coverafbeelding van: Helden

Trefwoord(en)
Oude Griekenland
mythen
avontuur
geschiedenis
verhalenbundel

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

In dit magistrale boek, dat zowel kinderen als volwassenen boeit, zet de auteur een hele reeks Griekse heldenverhalen op verbluffende wijze naar zijn hand: over Perseus, de zoon van Zeus, en het orakel dat voorspelde dat koning Akrisios ooit door zijn kleinzoon zou gedood worden. Over Herakles en de giganten, de stijd om de Olympos en de 12 opdrachten die hij moest uitvoeren van koning Eurystheus. Over Jason die met zijn Argonauten het Gulden Vlies terug moest halen van zijn vader koning Pelias. Over Theseus die de Minotaurus versloeg in het labyrint met de hulp van Ariadne en haar draad. Over Oidipus, de zoon van koning Laios en Iokaste, die als kind door een herder bij koning Polybos belandde. Later zou hij zonder het te weten zijn vader vermoorden, Thebe verlossen van het monster de Sfinx en zijn ogen uitsteken als boetedoening voor de moord die hij pleegde. En ook over het verhaal van zijn dochter Antigone.

Een rijke bundel vol verhalen die je van de ene verbazing in de andere doen vallen. Want al deze helden worden door de auteur neergezet als mensen van vlees en bloed. Ook de vele goden ontkomen niet aan de kleinmenselijke trekjes die hen zo aanschouwelijk en boeiend maken.
Een stevige brok heerlijk (voor)leesvoer voor jong en oud. Want Daan Remmerts de Vries verstaat de kunst om deze prachtige verhalen te ontdoen van alle stof en ze opnieuw te vertellen tot spannende en eigentijdse verhalen, met respect voor de originele versies.
Wat het geheel bijzonder maakt, zijn de oogverblindende illustraties van Van Doninck. Op al even magistrale wijze geeft hij vorm en beeld aan de helden en het Griekenland van toen. Hij schildert paginagrote composities die respect afdwingen en tekent transparante figuren met een speelse en sobere lijnvoering. Met deze mix van technieken experimenteert hij nieuwe teken- en schildervormen en geeft hij aan de verhalen de gepaste verbeelding. Als lezer of als toehoorder is het heerlijk om telkens stil te staan en weg te dromen bij al deze teken- en schilderpracht.
De meer dan geslaagde combinatie van tekst en beeld werd vakkundig vormgegeven door Mieke Verloigne van Studio Lannoo tot een waardevol verhalenboek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.
Een absolute must en daarom een stevige aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Daan Remmerts de Vries

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401453899

Aantal pagina's
140

Prijs
€29,99