Heksenjongen

aanrader Coverafbeelding van: Heksenjongen

Trefwoord(en)
magie
zoektochten
intriges
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De moeder van Finn is de hoedster van de magie. Die is veilig weggestopt in een pot onder de grond. Zij gebruikt er soms ‘flintertjes’ van om goed te doen in haar dorp. Maar dat heeft altijd gevolgen. Op een dag wordt het dorp overvallen en wil de Boevenkoning de magie stelen. Om die te redden, neemt Finn de magie in zich op, al weet hij niet wat hij ermee aan moet. En hij is helemaal alleen. Of toch niet?

Dit verhaal neemt de lezer mee naar een bijzondere omgeving. Een omgeving waarin oude magie rondwaart. Waarin een mysterieus woud de ondoordringbare scheiding vormt tussen twee landen. Twee landen die ooit één waren. Maar door de tussenkomst van oude magische reuzen van elkaar gescheiden werden.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit verschillende standpunten. Meestal vanuit het standpunt van Finn. Maar soms ook vanuit het standpunt van de oude magische reuzen of van Finns moeder of nog enkele andere personages. De lezer weet dus meer dan de personages.
Het verhaal wordt ook heel erg magisch beschreven. Met heel mooie beeldtaal schept de auteur een erg bijzondere sfeer waarmee hij de lezer moeiteloos in de ban krijgt. De lezer voelt al heel snel sympathie voor de jonge Finn. Hij draagt een zware last mee en weet zich met de magie geen raad. Toch zal hij doen wat hij moet doen. Hij blijkt dus sterker dan hij zelf gelooft. Hij weerstaat de lokroep van de magie die hem heel veel belooft, maar daardoor zijn wereld voorgoed zou veranderen.
De verwaande koning van het éne land wordt soms vrij karikaturaal beschreven. Wat een beetje botst met het magische sfeertje rond Finn en zijn moeder. Ook de familieleden van de koningin van het andere land komen op dezelfde manier over.
De spanning in het verhaal wordt opgebouwd naar een finale die dan weer een wensvervullend einde krijgt.
Bijzonder mooi verwoord verhaal over een kleine jongen die het lot van zijn land in handen heeft.
Een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kelly Barnhill   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877019

Aantal pagina's
367

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Witch’s Boy

Vertaler(s)
Marie Lotte Hagen