Heintje en de minpins
‘Heintje en de minpins’ begint met de waarschuwing van Heintjes mama om niet naar het bos te gaan want daar zijn ‘wangdoedels, hoornnokkers, knotszwabbers en monsterlijke drochten’. ‘En de gevaarlijkste van allemaal is de verschrikkelijke beenknekelende, bloedwrekelende, nekbrekelende spugeluur.’ Heintje kan zijn nieuwsgierigheid uiteraard niet bedwingen en staat binnen de kortste keren in het ‘Woud van het Kwaad’. Al snel hoort hij een ‘angstaanjagend ruisend, suizend, sissend en briesend geluid’ en is alles omgeven door een grote rookwolk, ‘van de spugeluur’ denkt Heintje. Hij klimt snel hoog in een boom. In de schors van de boom ontdekt hij kleine luikjes waaruit piepkleine gezichtjes komen piepen: de minpins. Van de spugeluur hebben de minpins nog nooit gehoord maar zij schuilen voor de ‘roodgloeiende, rookspuwende rapschranzer’. Samen met de minpins moet Heintje een manier vinden om naar huis te kunnen en om de rapschranzer te trotseren.
26 jaar na het verschijnen van de originele versie is ‘Heintje en de minpins’ een minder gekend Roald Dahl-verhaal, maar het blijft een echte Roald Dahl. De originele versie van de ‘minpins’ werd door Patrick Benson geïllustreerd. Deze versie heeft tekeningen van Quentin Blake wat het Roald Dahl-gehalte versterkt en er een nieuw boek van lijkt te maken. Het moet zeer bijzonder geweest zijn voor Quentin Blake om dit boek recent te illustreren wat hij ook vertelt op het einde van het boek. Het was het enige Roald Dahl-boek dat hij niet geïllustreerd had. Daarnaast heeft het boek hetzelfde formaat en uitstraling gekregen als de andere heruitgaven.
Het verhaal zelf is niet zo bloedstollend als de rapschranzer, maar dat hoeft ook niet. Zoals hierboven al duidelijk gemaakt zit het vol van die heerlijke rollende Roald Dahl-taal en -verzinsels. Heintje is ook een held zoals in de andere Dahl-verhalen en een moediger en rijker mens dan volwassenen die alleen maar waarschuwen. Hij staat ook heel dicht bij de natuur waardoor hij meer ziet dan de meesten van ons. De minpins doen je de ogen openen voor de kleine dingen die verstopt zijn en waar we zorg voor moeten dragen ook al razen er rapschranzers of eender welke gedrochten rond je heen. Dahl beschrijft hun wereld net zo kwetsbaar als al die mooie kleine dingen. Het zit allemaal vervat in één van de mooiste Dahl-quotes die we op de laatste pagina vinden: ‘Kijk vooral met glinsterende ogen rond naar de wereld om je heen, omdat de grootste geheimen altijd verborgen zitten op de onwaarschijnlijkste plaatsen. Wie niet in wonderen gelooft, zal ze ook nooit ontdekken.’ Dit is meteen ook de laatste zin die van Roald Dahl verschenen is. De originele ‘Billy and the Minpins’ is in 1991 enkele maanden na Dahls overlijden verschenen. Om stil van te worden… ‘Heintje en de minpins’ is minder groots als de bekendere Dahl-verhalen, maar is in zijn bescheidenheid net zo waardevol als de minpins zelf. Uit respect, een aanrader.
Marjolein Noé - juni 2018
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Uitgeverij
De Fontein
Jaartal
2017
ISBN
9789026144493
Aantal pagina's
112
Prijs
€13,99
Vertaald uit
Engels
Originele titel
Billy and the Minpins
Vertaler(s)
Huberte Vriesendorp