Heel kleine beestjes: De onzichtbare wereld (z)onder de microscoop

Coverafbeelding van: Heel kleine beestjes: De onzichtbare wereld (z)onder de microscoop

Trefwoord(en)
insecten
wetenschap

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

In Heel kleine beestjes worden de meest microscopisch kleine diertjes – letterlijk én figuurlijk- onder de loep genomen, waardoor je op ontdekkingstocht gaat in een anders onzichtbare wereld. Het boek doorkruist tien verschillende minuscule werelden en hun bewoners, die tot wel 150x uitvergroot worden. Van stiekeme kleine huidknabbelaars tot het dappere riviervolkje in hun heldhaftige strijd tegen de stroming. Elke leefwereld wordt met gedetailleerde en natuurgetrouwe illustraties weergegeven op grote dubbele pagina’s, waarvan de linkerpagina ook nog eens uitklapbaar is. De uitklapbare pagina geeft telkens een woordje uitleg over de leefwereld en de diertjes die er wonen. Op de achterkant vind je dan weer de gedetailleerde, wetenschappelijke beschrijvingen terug van de biotoopbewoners.

Kortom, een boek voor echte wetenschappers in spe dat uitblinkt in zijn volledigheid. De tekst bevat bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid aan asterisken* die verwijzen naar een verklarende woordenlijst achter in het boek. Binnen deze woordenlijst verwijst men soms nog verder naar andere moeilijke woorden die op hun beurt dan weer van een verklaring voorzien worden. Dat vlot natuurlijk niet altijd bij het lezen, maar wie álles wil weten, blijft zo niet op zijn honger zitten. Gelukkig ligt de nadruk ook vooral op het visuele aspect. Elk klein wezentje is bijvoorbeeld ook voorzien van een schaallijn waardoor men een duidelijk beeld krijgt van hoe minuscuul ze wel niet zijn: een hele geruststelling voor al wie niet van té griezelige diertjes houdt. Dit, in combinatie met de uitwerking van de illustraties, maakt het mogelijk om een ongrijpbare wereld toch erg vatbaar én fascinerend te maken. Een leerrijk boek over de onzichtbare wereld vol kleine griezelbeestjes om ons heen. Voor de weetgierige onderzoekers, of voor zij die van kleine monsters houden.

* Een asterisk is een typografisch symbool in de vorm van een sterretje met vijf of zes punten. In teksten, direct na een woord, is het een verwijzing naar een opmerking of uitleg verder in de tekst. Net zoals in dit voorbeeld dus.

Elise Cools - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Hélène Rajcak
Damien Laverdunt

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2018

ISBN
9789059568259

Aantal pagina's
33

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Les mondes invisibles des animaux microscopiques

Vertaler(s)
Debbie Nieberg