Heel de wereld wordt wakker

aanrader Coverafbeelding van: Heel de wereld wordt wakker

Trefwoord(en)
poëzie
verwondering
opgroeien
leven
wereld

Genre
poëzie

Vanaf
6 jaar

De slotregel uit het gedicht ‘Winterochtend’ van Ted van Lieshout is de titel voor deze monumentale bundel met daarin 333 Vlaamse en Nederlandse gedichten, allemaal geschreven tussen 1990 en nu. Het is meteen ook een warme oproep, want voor deze verscheiden woordenpracht kom je graag je bed uit! Jong én oud, want de gedichten hebben wel een ondergrens (vanaf 6 jaar) maar geen bovengrens. Ook volwassenen zullen ervan genieten en wegdromen of geraakt worden of …
Jaap Robben maakte de diverse selectie, gebaseerd op literaire kwaliteit en met de lezer, het kind centraal.
Het geheel bouwt zich op, net zoals kinderen opgroeien, en daarmee ook hun leesniveau en hun interesses. In een eerste deel – ‘je leerde lezen letter, woord, gedicht’ – lees je eenvoudige verzen en versjes voor de jongsten. Daarna volgen ‘de woorden vinden jou’, ‘lees nu eens enkel het wit’ en tot slot ‘woorden die elke afstand kleiner kunnen maken’. Deel na deel merk je een gestage opbouw, zowel leestechnisch als inhoudelijk. Thematisch is er geen ordening, waardoor het heerlijk (en verrassend) grasduinen is tussen al dit poëtisch gedrum.
Voor het overzicht heb je achteraan nog een register op titel of beginregel, een register op auteursnaam en een uitgebreide bronvermelding.
Auteurs van dienst zijn Frank Adam, Ed Franck, Robbert-Jan Henkes, Judith Herzberg, Geert De Kockere, Sjoerd Kuyper, André Sollie, Benny Lindelauf, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Joost Zwagerman, Maud Vanhauwaert, Ted van Lieshout, en vele anderen: 333 gedichten van 109 auteurs.
Dit is duidelijk een niet te missen verzameling van 3 decennia jeugdpoëzie die ertoe doet!
Wat het lijvige boek mede bijzonder maakt, zijn de prachtige illustraties van gelauwerd illustrator Sebastiaan Van Doninck. Hij associeert vrij op de diverse gedichten, tekent met speelse lijnen, schildert met broze kleuren en maakt zo composities die je doen wegdromen en die je verbeelding prikkelen. Hij heeft duidelijk niet gekeken op het aantal en verrast zo de lezer/kijker op vele beelden die beklijven en je doen mijmeren, net wat de gedichten ook met je doen.
Leentje van Wirdum van Lenaleen goot het geheel in de juiste vorm en presenteert zo deze bijzondere bundel als een verrassend en zeer mooi meesterwerk.
Een aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2023.

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025774837

Aantal pagina's
368

Prijs
€34,99